Tuz merkezi hakkında gazetemize bilgiler veren Aydora Tuz Terapi Merkezi Sorumlusu Gülhan Ersoy, tavanından duvarlarına kadar Tuzla kaplanan odada 30-40 dakika oturarak yapılan terapide özel makine ile havaya tuz partiküllerin yayıldığını söyleyen Ersoy, “Polonyadaki tuz sanayicileri, tuz yataklarında çalışan madencilerin hiç birinde zatürre ve astım gibi akciğer hastalıklarının yaşanmamasından dolayı ilk terapi merkezi Polonya’da kurulmuştur” dedi.

Tuz terapisinin faydaları: Tuz terapisinin uygulandığı terapi merkezi “Astım, bronşit, nefes darlığı, egzama, sedef, sinüzit, yorgunluk, uykusuzluk, stres, eklem ağrıları, psikiyatrik rahatsızlıklar, madenci hastalığı, cilt hastalıkları, eklem ağrıları, gibi birçok hastalığın tedavisinde tamamlayıcı bir rol oynuyor. 

Tuz Terapi Merkezinde bulunan kaya tuzu ürünleri şunlardır:

Yemeklik kaya tuzu:“Sağlık mutfakta başlar, yemeklerimizde tuz kullanıyorsak bu doğru tuz olan Kaya tuzu olmalıdır. Tuz denince aklımıza ilk gelen ne yazık ki sofra tuzu oluyor. Tuzu öncelikle doğal tuz ve rafine edilmiş sofra tuzu olarak ikiye ayırmak gerekiyor. Bizim sofra tuzu diye bildiğimiz, tuz değil saf sodyum klorürdür. Sodyum klorür beden için çok agresif bir maddedir. “Tuzdan uzak dur” denmesinin gerçek sebebi de bu! Saf sodyum klorür olan sofra tuzu bedende kendi başına agresif reaksiyonlara girer ve bedenin kimyasal işleyişini bozar. Doğal tuz ise üç grupta incelenebilir: Deniz tuzu, Kaya tuzu ve Kristal tuz. Bugün denizlerimizin kirliliğine bakarsak deniz tuzunun da aynı kirliliği taşıdığını anlarız. Kaya tuzu eski denizlerin kuruması sonucu kayalarda birikmiş, denizin tüm minerallerini taşıyan bir tuzdur. Milyonlarca yıl önce oluştuğu için günümüzün sanayi kirliğinden etkilenmemiştir. Kristal tuz ise bu kaya tuzlarının milyonlarca yıl yüksek basınç altında kalmasından dolayı kristalleşen tuzdur. Yüksek basıncın etkisi ile yoğunlaşıp küçülmüştür. Kristal tuzun bu ince molekül yapısı beden için çok sağlıklıdır çünkü bu sayede tuz iyonları hücre zarından kolayca hücreye giriş yapabilir”

Tuz lambası: “Tuz lambaları, negatif iyon yayarlar. Böylece, havanın nötrleşerek temizlenmesini sağlarlar.Himalaya Tuz Lambaları, "Negatif İyon" yayarak iç mekanlardaki hava kalitesini arttırır. Doğal bir negatif iyon jeneratörü olan bu lambalar gerçek anlamda "Havanın Vitamini"dirler. Negatif İyonların Faydaları: Stres, fiziksel, ruhsal yorgunluk, uykusuzluk, ağrılara iyi gelir. Nezle, migren, astım gibi rahatsızlıklara iyi gelir, akciğerlerin kapasitesini yükseltir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.Canlılık, zindelik verir.İşte verimi ve konsantrasyonu arttırır. Bebek ya da çocukların yanında fiziksel, ruhsal gelişim için temiz hava sağlar”

 “Tuz sabunu: Doğal tuz cildi temizler, dezenfekte eder ve içerdiği mineraller sayesinde cildi besler ve nemliliğini korur. Tuzun temizleme özelliği oldukça güçlü olduğundan başka bir duş malzemesi kullanmayı gerektirmez. Doğal tuz sabunun alerjik, atopik, kuru cilt, sivilce sedef hastalığı vb. cilt sorunlarının tedavisinde oldukça faydası vardır. Ayrıca doğal kaya tuzu sabunu kimyasal madde içermediği için koku yapan bakterileri ortadan kaldırma özelliği ile koltuk altları için sağlıklı ve doğal bir koku önleyici olarak kullanılabilir. Deriye ıslak uygulandığında, gün boyu çalışan tuz görünmez bir koruyucu tabaka bırakarak ter nedeniyle oluşan bakterilerin kokusunu önler ve cildinizin gözeneklerini tıkamadan taze ve temiz kalmasını sağlar. Kullanım şekli: Doğal tuz sabunu normal sabunlar gibi kullanabilirsiniz. Öncelikle ellerinizi ve sabunu ıslatınız, sabunu ellerinizde iyice yuvarladıktan sonra ellerinize bulaşan tuz eriyiğini el, yüz veya gerektiğinde tüm vucudunuza iyice yaydıktan sonra 3-5 dakika tuzun cildinize işlemesini bekleyiniz. Daha sonra cildinizi durulayınız.

 Işık suyu: “(sole su) IŞIK SUYU’nun (doymuş Himalaya kristal tuzlu su çözeltisi) hazırlanışı. Bu işlem, hayatın kaynağı olan su ve tuzu birbirine kavuştururken, ‘iki’yi ‘bir’ yapma süreci ile onları onurlandırma işlemidir. Bir başka deyişle, kristal tuzdaki saklı ateşi (enerjiyi) suyun evrenine teslim törenidir. Hazırlanışı: Cam bir kavanoz içine yumurta büyüklüğünde Himalaya kristal tuzu konulur. Üzerine iki-üç bardak temiz içme suyu ilâve edilir. Bir müddet tuzun çözünmesi için beklenir. Çözeltinin doymuş hâle geldiği, dibinde bir miktar çözünmeden kalan tuzdan anlaşılabilir. Tuzun tamamı eridiyse, doymuş çözelti için biraz daha tuz ilâve edilmelidir. Bu stok çözeltiden yemek yaparken damak tadına göre gereken miktarda kullanılabilir. Vücudun kurumasına karşı kür olarak kullanıldığında, bir bardağa yarım çay kaşığı kadar ilâve edilerek başlanabilir. Yemekleden yarım saat kadar önce, yemek esnasında ve sonrasında olmak üzere günde ortalama 10 bardak kadar alınabilir. Kademeli olarak miktar arttırılabilir. Günlük su ihtiyacı: 30 ml / kg, Günlük tuz ihtiyacı: 1.10-4 g / kg (yaklaşık 5-10 g arası) ve (Himalaya kristal tuzunun kullanımında metal kullanmayınız.)”.        (Barış DOĞAN)