Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde dün sabah 60 işçinin işine son verilmesi ile kendilerini madene kapatan maden işçileri eylemlerini bu gün sürdürdü. Eyleme ikinci gün destek veren madenci eşleri sorunun çözülmesini istedi.

Kdz. Ereğli İlçesine bağlı Kandilli beldesindeki 800 işçinin çalıştığı özel bir maden ocağında dün sabah 60 işçinin işine son verilmesi ile başlayan eylem bugün devam etti. Dün sabah vardiyasında 300 maden işçisi ile başlayan eylem diğer vardiyalara gelen işçilerinde katılımı ile 800 maden işçisine ulaştı. 800 maden işçisi iki gündür -300 kotundaki ayak diye tabir edilen bölgede eylem yaparak bekleyişlerini sürdürürken dışarıda da aileleri eyleme destek veriyor. Maden ocağı önünden ayrılmayan madenci eşleri yetkililerin sorunlarını çözmesini istedi.

Madenci eşi Yıldız Acar son altı ayda madenciye hiçbir değer verilmediğini ve hiçbir önemi olmadığını anladığını söyledi. Madencilerin televizyonlarda sadece grizu patlamalarında ölmeleri ile gündeme geldiğini ve kendileri ile sadece üç gün ilgilenildiğini ifade eden Acar, kendilerinin hangi şartlarda geçimlerini sağladığını kimsenin düşünmediğini dile getirdi.

İsmini vermek istemeyen bir madenci annesi ise çocuğu için iki gündür maden ocağı önünde beklediğini ifade etti. Buradakilerin ayakkabısı yırtık olan babaların çocukları olduğunu belirten madenci annesi “Bizim çocuklarımız maden kapanmasın diye çırpınıyor. Yetkili kardeşlerim, büyüklerim ağabeylerim gelin bu garibanların ekmeğini elinden almayın. Benim bir oğlum, gelinim, torunum var. Bunlar ne yiyecekler? Bu garibanların nicelerinin parası, pulu yok. Bunlarda yırtık ayakkabı giyen babaların oğulları."

Babası içeride eylem yapan madenci çocuğu 4 yaşındaki Egemen Türkoğlu annesinin kameralara konuşması yönündeki ısrarına “Sus, babamı içeriden çıkartmayacaklar şimdi” diyerek tepki gösterdi. İki gündür babasını göremeyen madenci çocuğu Egemen Türkoğlu, babasını özlediğini söyledi.

Madenciler yer altında, madenci eşleri yer üstünde eylemlerini sürdürürken, saat 16.00’da TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nde çalışan 500 maden işçisinin özel maden ocağı önüne gelerek eyleme destek vereceği öğrenildi.