Artvin İli Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Osman Bekaroğlu, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nunda katıldığı basın toplantısında gündemde olan Artvin Cerattepe’de özel bir şirketin maden çalışmalarına karşı yöre halkının tarafından başlatılan eylemle ilgili “  Artvin’de doğamıza ve direnen halkımıza karşı büyük bir saldırı başlatılmıştır. Artvin Kafkasör Yaylası ve Cerattepe bölgesinde özel bir şirketin siyanur ile altın arama faaliyetlerini durdurmak için, Artvin halkı direnmektedir. Zonguldak’tan bu direnişi selamlıyoruz.” diyerek konuşmasına şu sözlerle devam etti.

“İZİN VERMEYECEĞİZ”

“Yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen ilgili şirketin hukuk tanıma tutumu ve bunu meşru gösteren bu iktidar anlayışını bire kez daha kınıyoruz.  Bu hukuksuzluğa karşı doğasını koruyan insanlara güvenlik güçleri gazlarla plastik mermilerle saldırmışlardır. Artvin halkı ağaç kesilmesine doğanın tahrip edilmesine karşı direniyor ve direnecektir. Burada maden arama faaliyetlerini destekleyen zihniyeti şiddetle kınıyoruz. Yeşil doğa yok olursa yaşam da yok olur bizler buna izin vermeyeceğiz. Bizde Zonguldak’ta yaşayan Artvinliler olarak tüm diğer derneklerle birlikte bu haklı mücadeleyi ve direnişi destekliyoruz.”

“TÜRKİYE’NİN HAK ETTİĞİ BİR DEMOKRASİ TABLOSU DEĞİL”

Bekaroğlu’nun konuşmasının ardından Cerattepe’deki gündemle ilgili basın mensuplarına demeç veren Emin Ağaoğlu, “Artvin’de doğa ve çevre rant olarak görülmekte alınmış olan yargı kararları sadece bu süreçte rantı sürdürebilmek anlamında çöpe atılmış durumda. Siyasi iktidar hukuku oradaki çevre için insanlar için bir güvence değil kendi engellerini aşma şeklinde değerlendirmektedir.  İnsanlar bu tabloya karşı koymak için demokratik haklarını kullanırken burada devletin gücü iktidarın gücü orantısız şekilde yansımakta oysa hep biz tamamen şiddete başvurmadan demokratik tepkilerini ortaya koymaktayız.  Bu Türkiye’nin hak ettiği bir demokrasi tablosu değil. Türkiye bu demokrasiye yönelik saldırılardan kuşkusuz hukukla çıkacaktır.”  ifadelerini kullandı.     Konuşmaların ardından Bekaroğlu, Eminağaoğlu’na madenci heykeli armağan etti.                                                                                                                                                                                                                                                                  (Aykut KARA)