Yazıyı okuduğunuzda çoğunuzun bir tek sen kalmıştın sendika hakkında fikir yürütmeyen dediğinizi duyar gibiyim. İşçi sendikaları içinde olmasak da memur sendikalarında bulunduk. Beni tanıyanların çoğu sınıf bilincini özümsemiş sol bir alt kültürden geldiğimi bilirler. Buna rağmen,  olabilecek bütün eleştiriler şimdiden kabulümdür.

Bilindiği üzere 13-16 Ocak tarihlerinde yedi bölgede delege seçimleri yapıldı. Mevcut Başkan Eyüp Alabaş ve bazı yöneticiler seçimleri kaybettiler. Alabaş, doğal olarak genel başkanlık yarışında yara aldığının bilincinde.

Şubat ayından itibaren de şubelerin kongre süreçleri de başladı. Kongre sürecinin sonunda GMİS’in yeni başkan adaylarının doğum sancılarını çekeceğinin habercisi olacağına kesin gözü ile bakabiliriz.

Gelişmelerin seyrine baktığımızda AKP destekli Eyüp Alabaş’ın seçimi kaybederek yara almasına rağmen bazı bölgelerde onu destekleyen ekiplerin kazanması, CHP’li danışmanı Turhan Oral’ın CHP Genel Merkez kulislerinde destek arayışlarında bulunması Eyüp Alabaş’ın Genel Başkanlık sevdasından vazgeçmeyeceğinin ipuçlarını veriyor.

Oral’ın danışmanlığını kaybetme korkusunu bir yere kadar anlayabiliriz. Siyasi kurnazlık yaparak CHP genel merkezini kendi kişisel çıkarlarına alet edeceğini hiç zannetmiyorum. Zaten Bu durumun Milletvekilliği aday adaylığını da düşündüğü CHP’de kendisinin siyasal geleceğini zora sokacağını da çok iyi bilir.

Bütün bunlara rağmen sendikalı üyeler arasında;

Eyüp Alabaş’ın paralel yapının içinde olduğu algısı,  çoğu sosyal demokrat kökenli ya da sempatizanı olduğunu bildiğimiz delegeler hem de bütün bürokrasinin içinde ve sivil toplum kuruluşlarında savaş açan iktidar içinde destek bulamayacağı da gözle görülen açık bir gerçek.

Anlaşıldığı üzere Eyüp Alabaş’ın ve dolayısı ile danışman Turhan Oral’ın işi zor gibi.

Benim kişisel düşüncem GMİS Genel Başkanlığı’na,  işçi sınıfının siyasal bilinciyle donanmış, Zonguldak maden işçisinin tarihinde altın harflerle yazılı olan direniş vizyonuna sahip, iktidarın kuyruğuna takılmayı kesinlikle reddeden, genel başkanlık koltuğunu doldurabilecek yeni bir adayın seçilmesi.

Böyle birisi var mı?  

Aranırsa bulunur. Delegenin işine karışmak istemem. Kendi kararlarını vererek kendi liderlerini seçecekler.

Delegelerin hemşehricilik duygularını bir kenara bırakıp sınıf bilinciyle hareket ederek, tercihlerini bu yönde kullanması durumunda;

Eyüp Alabaş’ı Gelik’te alaşağı eden Ahmet Demirci, Hüseyin Kolçak, Hakkı Arslan GMİS Genel Başkanlığı’nı kaldırabilecek potansiyeli olan madenciler gibi görünüyor.

Neden olmasın?