Emeklilerin hali harap biliyorsunuz…
12 milyon emeklinin neredeyse tümü borç batağında.Bu borcun büyük bir bölümü de bankalara olan kredi borçları. Üç kere, dört kere üstüste kredi çekmiş emekliler var. Ve ellerine geçen kalan aylıklarıyla da geçinemiyorlar.
Zonguldak CHP miletvekili Ünal Demirtaş geçtiğimiz gün meclise bir yasa önergesi verdi ve emeklilerin durumlarnın işileştirilebilmesi için banka borçlarının faizlerinin silinip asıl borcun da yapılanmasını istedi.
Gerekçelerini de şöyle sıraladı;
1-“Emeklilerimizin kullandıkları kredileri ödeyememeleri halinde haciz işlemi uygulanması yerine kredi faizlerinin silinerek mevcut borç üzerinden 36 aya kadar ve faizsiz olarak yeniden yapılandırılması düzenlenmektedir. Bu sayede emeklilerimizin içinde bulundukları zorlu ekonomik koşullar karşısında daha da kötü duruma düşmesi engellenmiş olacaktır.”
2-“ Teklifte temerrüde düşen emeklilerimiz için yeni faiz oranı belirlenmeksizin yapılandırılması öngörülmektedir. Çünkü daha uygun koşullarda çektikleri krediyi ödemek için yeniden yapılandırmaya başvuran emeklilerimizin borçları ekonomideki kötü gidişat nedeniyle çok daha yüksek faiz oranları üzerinden yapılandırılmaktadır. Bu da zaten kötü durumda olan emeklilerimizi daha da zora sokmaktadır. Bu nedenle emeklilerimiz için yapılacak yapılandırmaların faizsiz olarak yapılması öngörülmektedir.”
3-“Yine teklifte, Anayasa’nın eşitlik ilkesi gereği, temerrüde düşmemiş olsa dahi, ağırlaşan yaşam şartları göz önünde tutularak, emeklilerimizin talep etmeleri halinde krediyi kullandıkları faiz oranı üzerinden vade uzatımı da öngörülmektedir.”
4-“Söz konusu düzenlemelerle sosyal devletin gereği olarak emeklilerimizin ekonomik kriz karşısında daha da ezilmeleri bir nebze de olsa engellenmiş olacaktır.”
Evet;
Emeklinin gözü şimdi bu teklifte…
Yasalaşırsa Demirtaş’ın heykelini dikerler,
Yasalaşmazsa da 12 milyon emekliyle ailelerine yazık olur…
Hem de çok yazık!