Şehrin en işlek yerinde çoğunluğu Türkiye Taş Kömürü (TTK)’nun ait metruk binalar, vatandaşları ürkütüyor. Binalar esrar ve tinercilerin mekânı haline geldiğini belirten vatandaşlar,  yetkilileri sorumlu davranmaya davet etti.

Devlet kanalıyla ya da özel girişimciler tarafından yapılan sonrasında ise terk edilen metruk binalar tinerci ve alkol bağımlıların mekânı haline gelirken aynı zamanda da fuhuş yuvası ve her türlü kötü alışkanlıkların mekanı haline geldi. Milyonluk yatırımların harabeye dönüşmesi bir yana, buraların madde bağımlısı tinerci ya da alkoliklerin mekânı haline gelmesi vatandaşları da tedirgin ediyor.

Bürokratik engeller nedeniyle yıkılamayan, devlete ait binaların içinde bulunduğu durum, boşa giden milyonlar olarak gözler önüne seriliyor. Diğer yandan coğrafi olarak arazi sıkıntısı yaşanan kent devlete ait bu tür arazi ve binaların ihtiyacı karşılayamaması düşündürücü bir durum. Aynı zamanda kentsel dönüşümden bahsedilen şu günlerde bu binaların kullanışlı olması için adım atılmaması da akıllara soru işaretti getirmekte.  

Vatandaşlar polisten, meydana gelebilecek suçları işlenmeden önce önlemek, suçları azaltmak, suç korkusunu yenmek ve güvensiz yaşam alanlarını daha güvenli hale getirmek amacı ile harekete geçmesini ve metruk binaları didik didik aranmasını istedi. Vatandaşlar, bu tür terk edilmiş binaların zamanla madde bağımlılarının tinercilerin ya da alkoliklerin mekânına dönüştüğü gürültü, kavga ya da yangın çıkararak canlarını ve mallarını tehlikeye attıklarını belirtiyor ve daha fazla denetim istiyor. Vatandaşlar, boş terk edilmiş ya da yarım bırakılmış binaların yıkılacaksa biran evvel yıkılması yapılacaksa da bir an evvel yapılması gerektiğini belirtti.

Zonguldak kent merkezinde uzun yıllar öğretmenevi olarak kullanılan Mehmet Çelikel Lisesi'nin yakınlarındaki bina fuhuş ve tinercilerin mekanı halinde. Aynı şekilde Zonguldak Sağlık Meslek Lisesi de tinerci ve madde bağımlıların mekanı olmuş. Bu yerlerin yanı sıra kent merkezinde bulunan ve yıkım kararıyla bir zamanlar gündemde sıkça yerini koruyan TEKEL Zonguldak Pazarlama ve Dağıtım Başmüdürlüğü binası da madde bağımlılarının mekanı durumunda. Yine Asma Mahallesi’nde TTK’ya ait binalarında aynı durumda olduğu gözlendi.

Haber: Nermin AKKAYA