Gündem ve kafalar karışık!

 

1 Mayıs’ın ardından…

 

Zonguldak’ta öncesiyle, sonrasıyla tartışmalarla geçen bir 1 Mayıs kutlamasına tanık olduk.

1 Mayıs’ta Türk-İş’in Zonguldak’a gelmesinin, Zonguldak’a ve 5 Nisan 2015 tarihinde seçilen Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) yeni yöneticilerine güç katacağını düşünenler hayal kırıklığı yaşadılar.

Katılım yönünden tarihin en kalabalık 1 Mayıs kutlamasına tanık olan Zonguldaklılar, Türk-İş’in 1 Mayıs kürsüsünü ve alanı tümüyle tahakküm altına almasını içlerine sindiremediler.

Başlangıcından sonuna kadar Türk-İş’in tüm dayatmalarını kabullenmek zorunda kalan GMİS yöneticileri, Türk-İş’in 1 Mayıs alanında açtığı Türk-Metal kartına direnemediler ve üyesi olan maden işçilerini konuşmaların yapıldığı platformun önüne dahi getiremediler.

Maden işçileri Zonguldak’ta kutlanan 1 Mayıs kutlamasını, Türk-Metal Sendikası’nın kürsü önünde oluşturduğu etten barikatı aşamadıkları için Madenci Anıtı’nın çok uzak bir köşesinden izlemek zorunda kaldılar.

Türk-İş’in tahakkümü altında gerçekleşen 1 Mayıs kutlamasına ve Ergün Atalay’ın konuşmasının hemen ardından ses düzeninin kesilmesine ve platformun sökülmeye başlanmasına tepki gösteren siyasi örgüt ve sendikalar, alternatif ikinci bir kutlama yaptılar…

Zonguldaklılar ve alanda kalan maden işçileri, 1 Mayıs işçi bayramını ancak bu ikinci kutlamada yaşayabildiler!

1 Mayıs kutlaması sürecinde iyi bir sınav veremeyen GMİS yöneticileri, Zonguldak adına yapılacak her mücadelede yan yana olacakları yerel siyasi parti, oda ve sendika yöneticilerinden “özür dileyerek” bu kuruluşlarla ilişkilerini sağlıklı bir zemine oturtabilecekler mi?

Bu da 1 Mayıs’tan geriye kalan ve cevabı merak edilen önemli sorulardan birisidir…

 

Yine yeni, yeniden TTK…

 

Zonguldak 1 Mayıs kutlamasının hemen ardından, 2 Mayıs tarihinde internet sayfalarına düşen, 3-4 ve 5 Mayıs tarihlerinde de ulusal ve yerel basın sayfalarını kaplayan haberlerle Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) özelleştirilip özelleştirilmeyeceği veya kapatılıp kapatılmayacağı tartışmalarına gömüldü.

TTK ile ilgili habere, 4 Mayıs 2015 tarihli yerel Şafak Gazetesi’nde bir açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci; “Öyle bir şey kesinlikle yok. Geçmiş yıllarda yapılan bir açıklamanın, seçim zamanı olduğu için yeniden gündeme getirildi.” dedi.

Tuhaftır ki; TTK ile ilgili tüm gelişmeleri en iyi belin AKP yöneticileri ve AKP Zonguldak 1. Sıra Milletvekili Adayı Hüseyin Özbakır ve TTK Genel Müdürü Burhan İnan da kamuoyuna benzer minvalde mesajlar verdiler.

“Bu gibi haberlerin söylentiden ibaret olduğu, TTK’nın özelleştirilmeyeceği veya kapatılmayacağı, bu yönde söylentilerin muhalefet tarafından kasıtlı olarak gündeme getirildiği” şeklinde açıklamalar yaptılar.

CHP ve MHP milletvekili adayları TTK’ya işçi alacaklarını ve TTK’yı güçlendirip büyüteceklerini açıklıyorlar.

05.05.2015 tarihinde GMİS’in internet sayfasında “Zonguldak halkının gözü TTK’nın üzerindedir” başlığıyla yayınlanan açıklamada ise, “Şunu herkes bilmelidir ki; TTK’yı kapatmayı ve özelleştirmeyi aklının ucundan dahi geçirenler, karşılarında Genel Maden İşçileri Sendikası’nı, maden işçilerini ve bölge halkını kenetlenmiş ve mücadeleye hazır bir şekilde bulacaklardır.” dendi.

Akıllarda ise; AKP 7 Haziran genel seçimlerinden özellikle Zonguldak’ta 1. parti olarak çıkarsa, “TTK’nın önünde sonunda özelleştirileceği veya kapatılacağı” algısı kaldı.

TTK özelleştirilecek mi ya da kapatılacak mı?

TTK konusunda cevabını arayan sorular da bunlardır…