Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Federasyonu(TFSF) tarafından ilki Zonguldak’ta organize edilen ‘Madenciler’ konulu panel ve fotoğraf sergisi Cumartesi günü Atatürk Kültür Merkezi’nde(AKM) gerçekleştirildi.

BEÜ Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Ali Akçın, iş sağlığı ve güvenliğinin hiç kimsenin umurunda olmadığını ifade ederek ”Zonguldak’ta madencilik yapıp da ocağında gaz ölçme cihazı olmayan işletmeleri biliyorum. Bunu iddialı bir şekilde söylüyorum. 3 bin liralık gaz ölçüm cihazı almıyor, 150 bin liralık cipe binmesini biliyor. Binsin ama 3 bin lira versin, bir gaz ölçüm cihazı alsın. Patlayıcı maddeyi cep telefonlarıyla patlatıyorlar” şeklinde iddialarda bulundu.

Maden Ocaklarında İş Sağlığı ve Güvenliği konulu panelde; Prof. Dr. Akçın’ın yanı sıra Araştırmacı yazar, maden mühendisi Ekrem Murat Zaman, Fotoğraf Sanatçısı Dr. Ergin Karadağ, Maden Teknikeri, Fotoğrafçı Alaattin Kara konuşma ve sunum gerçekleştirdiler.

“İŞ SAĞLIĞI, İŞ GÜVENLİĞİ HİÇ KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL!”

“Madencilik çalışma ortamı itibariyle dinamik bir ortam, koşullar an be an değişiyor. Sabahtan akşama değişir. Birçok tehlike kaynağı var. Gaz, toz, gürültü, dar bir ortam, kaygan, nemli, ıslak ne tür tehlike kaynağı ararsanız hepsi var. Böyle bir ortamda çalışmak tabi ki büyük tehlike ve tehlikeyle karşı karşıya kalma durumunda maden işletmelerindeki iş kazaları maalesef ön plana çıkıyor. Maden iş kazalarında maalesef birinciyiz. Yüz bin çalışana karşılık elimde iş kazası oranı dünyada yüzde 10-11 civarında, Türkiye’de bu yüzde 14 civarında, maden iş kolunda maalesef yüz binde 54, baya yüksek bir rakam. Kayıt dışı çalışırken hayatını yitiren işçiler istatistiklere girmiyor. Merdiven altında kot taşlayan işçiler hiç istatistiklere girmiyor. Madencilik sektöründe bazı yeni gelişmeler var. Olumlu ve olumsuz gelişmeler var. Maden kanunu değişti, uygulama yönetmelikleri değişti. Sektörün önü biraz açıldı. Sektörün önü açılırken sektörde yeni bir işletme, yeni bir madencilik gelişmeye başladı. Güvencesiz, sendikasız, giderek taşeronlaşan, hatta taşeronun taşeronu şeklinde yürüyen bir madencilik sektörümüz var. Devlet madencilik sektöründen elini çekti çekiyor. Eskiden madencilikte 100 bin işçi çalışırken şimdi 16 bin civarında işçi çalışıyor. Özel sektör madenciliğinde 40 bin çalışan var. Taşeronlaşma şu anda en önemli sorunlarımızdan birisidir. Maden işletmelerinde zaman zaman kazaların boyutu çok büyük olabiliyor.1977 yılında bu yana ülkemizde meydana gelen büyük ölümlü iş kazalarının hepsinde acı bir şekilde söyleyeyim, bilirkişilik yaptım. Temel gözlemim şu; iş sağlığı, iş güvenliği hiç kimsenin umurunda değil ayağına taş değinceye kadar, başına bir iş gelinceye kadar.”

“DEVLET BÜYÜKLERİMİZE KAZALARLA İLGİLİ MESLEKTAŞLARIMIZA YALAN YANLIŞ ŞEYLER SÖYLETİLİYOR!”

“Herkes bir şeyler yapıyor, ya da yaptığını zannediyor. Ama iş bir yere geliyor, düğümleniyor. Madenci en çok grizuyu bilir. Metan gazını bilir, onu izler takip eder. En çok mağlup olduğu da metan gazıdır. Madenci metan gazını iyi bilir, ocaklarında sensor vardır, izleme cihazı vardır. Her şey vardır, sabah akşam ölçülür. Ölçmeyenler de var, onu söyleyeyim. Zonguldak’ta madencilik yapıp da ocağında gaz ölçme cihazı olmayan işletmeleri biliyorum. Bunu iddialı bir şekilde söylüyorum. Bu çok acı bir şey, 3 bin liralık gaz ölçüm cihazı almıyor, 150 bin liralık cipe binmesini biliyor. Binsin ama 3 bin lira versin, bir gaz ölçüm cihazı alsın. Patlayıcı maddeyi neyle patlatıyorlar, biliyor musunuz? Cep telefonlarıyla patlatıyorlar. Yöremiz büyük iş kazaları konusunda sicilli, çünkü Zonguldak birinci sınıf gazlı ocak sınıfında…Zaman zaman büyük kazalarımız olduğunda büyüklerimiz lütfedip geliyorlar. Bir şeyler söyleme ihtiyacını hissediyorlar. Onlara bizim meslektaşlarımız bazı bilgiler verirler. Birinci elde onlara afaki, yalan demeye dilim varmıyor ama yalan yanlış söyletiliyor. Olayın fıtratında var, kaderinde var. Bu lafı hiçbir Zonguldaklı kabul etmez. Bu şehrin kaderinde şu var; kömürün burada olması bir kader, ama insanların kömür işletmelerinde ölmeleri onların kaderi değildir.”

Panelin ardından ‘Madenciler’ adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

(Öznur GÜNEŞ)