-          Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, "Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının bulunduğu konum, lider pozisyonu tüm  bölgede imrenilecek düzeydedir. Hayallerin ötesinde bir sivil toplum örgütü oluşturduk, eserimizden gurur duyuyoruz. Emeği geçen tüm meclis üyelerimize şükran ve teşekkürlerimizi sunuyorum" dedi.

 

-          Birçok ildeki TSO'larının günümüzde hayata geçirmeye çalıştığı projeleri Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının 7 yıl önce gerçekleştirdiğini kaydeden Zonguldak TSO Başkanı Demir, "Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası zirvededir. Zirvede kalmaya da devam edecektir. Hedeflerimizi büyüterek yolumuza devam edeceğiz" dedi.

 

“ÇOK ÖNEMLİ MEVKİİ”

 Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, TSO Başkanlık ve yönetiminin çok önemli mevkiiler olduğunu belirterek, “Başka mevkilerin ticarethaneye dönüşmesi üzerine TSO'nun konumu ve önemi daha değerlendi tabi ki. Zonguldak'ın en dinamik sivil toplum örgütü diyebiliriz. Bu dinamizmi siyasi yatırıma dönüştürmediğimiz için marka değeri sürekli arttı. Zonguldak TSO tüm siyasi görüşlere karşı açık, samimi ve dürüst olması siyaset yapmaması, ancak Zonguldak'ın genel sorunları için ön şart sürmeden tümü ile aynı masaya oturuyor olması odanın gücüne güç kattı. Geçmiş dönemlerde kendileri ile çalışma fırsatı bulduğum, odanın bugünkü duruma gelmesinde büyük katkıları bulunan ağabeylerim Temel Küçük, Ali Kemal Bahadır, Fevzi Furtun, Mecit Aydın, Hüseyin Papila, Hüseyin Korkmaz, Hasan Gürdal, Ahmet Öztürk, Hasan Zilan gibi Yönetim Kurulu üyelerimizin, benden önce yönetim kurulu başkanlığı yapmış rahmet ve minnet ile andığım büyüklerimin yaptığı gibi bu makamda olduğum sürece hiç bir siyasi görüşe burun kıvırmadım. Odayı siyasete alet etmedim. Gerektiği yerde takdir ettim, gerektiği yerde eleştirdim” dedi.

 

“GÖREVİMİZ DİYE DÜŞÜNDÜK”

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın birçok etkinliğe imza attığını, kente ve bölgeye katkıda bulunduğunu ifade eden Salih Demir, “Ama bunu biz hep ‘Görev’ ve ‘Zonguldak’a hizmet’ olarak kabul ettiğimizden anlatma ihtiyacı duymamıştık. Hatta görevimiz olarak kabul ettiğimiz şeyleri anlatmayı kendimize zül sayarak dergi veya başka bir yayın organında fazlaca yer almamaya özen göstermiştik.  Ama gelinen noktada bunun bir gereklilik olduğunu gördük.  Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptıklarını herkesten çok iyi bilenlerin bile bunları görmezden gelerek hareket etmesi, kurumu küçük düşürmeye çalışması bizi yaptıklarımızı daha iyi anlatmamız gerektiği noktasına getirdi” dedi.

EŞEĞE SEMER MİSALİ…

Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, “Eşeğe semer dikileceği zaman sadece ölçüsü alınır, fikri sorulmaz” sözünü hatırlatarak, “Zonguldaklının fikri sorulmadan ölçüsünün alınamayacağını herkese anlatacak bir irade olmalı. Bu iradeyi en çok Zonguldak’ın can damarı TSO’nun göstermesi gerekir. Kendi menfaatini ön planda tutan veya değişik güç odaklarının etkisinde kalan kişiler yerine şehrin çıkarlarını düşünen kentin en büyük sanayi ve tüccarları başkan ve yönetici olmalı ki şehrin önü açılabilsin. Zonguldak’ın hakkı gerekli şekilde savunulabilsin. Ayrıca kenti yarınlara taşıyabilecek yarım kalan projelerimizi tamamlamak için adayım. Zonguldak 1995 senesinde TOBB’de konsey üyeliği bazında temsil ediliyordu şimdi ise birçok ulusal ve uluslararası alanda temsil ediliyor. Zonguldak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkan yardımcılığı, TOBTİM Uluslararası Ticaret Merkezleri AŞ. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerinde temsil ediliyor, Batı Karadeniz’in sözcüsü durumunda. Yardımcısı olduğum görevlerde başkan olarak Zonguldak’a yeni ufuklar açma hedefindeyim” dedi.

“BORÇ ÖDÜYORUZ”

 Demir ailesi olarak Zonguldak dışında hiçbir yatırımlarının olmadığına dikkat çeken Salih Demir, “Bütün yatırımlarımız Zonguldak’ta ve 2 bin 410 çalışanımıza direk, bir o kadar da işlerimizden dolayı geçimini sağlayanlara iş vermeye çalışıyoruz. Zonguldak’a elbet te para kazanmak için yatırım yapıyoruz ama hepsinden öte bu şehre sosyal sorumluluk anlamında borcumuz olduğuna inanıyoruz. Başka yerde 5 lira kazanmaktansa Zonguldak’ta 1 lira kazanmayı yeğliyoruz. Biz kazandıklarımızı Zonguldak’tan kazanmanın sorumluluğuyla yine doğup büyüdüğümüz şehrimize yatırım yaparak bir anlamda borç ödüyoruz. Bundan sonra da ‘Bize para kazanmaya müsaade ederlerse’ yatırım yapmaya devam edeceğiz. Zonguldak bizden vazgeçmediği sürece Zonguldak'tan vazgeçmemiz mümkün değildir. Başka Zonguldak yok. Bizim yatırım için ayırdığımız paramızın üzerinde ‘Sadece Zonguldak'ta geçerlidir’ yazıyor” dedi.

“BAŞBAKANA GİDECEĞİZ”

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın Zonguldak sorunlarına gerektiği kadar eğilmediği yönündeki eleştirilere de değinen Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, “Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizden ne geliyorsak yaptık. Zonguldak Ticaret Odası olarak değil bölgede, Türkiye genelinde dahi etkimiz ve gücümüz var. Merkezi hükümetlerin aldığı kararları etkiledik. Ama karar mekanizmasındaki yetkililerin desteği olmadan bir yere kadar gidilebiliyor. ‘Büyük Zonguldak’ hayalimize kavuşmak için bir çok yol denendi. Belli yerlerde tıkandık, bundan sonraki dönemde ise bir aşama daha ileri gidip Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğiz. Maden hariç her kesime teşvik verildi. Yöremizle ilgili kapsamlı bir rapor hazırlıyoruz. Zonguldak’ın genel sorunlarını Başbakan ile paylaşacağız” dedi.

“ÜRETKEN KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAMIZ LAZIM”

Üretken zihniyet gelişmemesinden Zonguldak’ta birçok şeyin olmadığını belirten Zonguldak TSO Başkanı Demir, “Üretken zihniyeti geliştirmemiz gerekiyor. Zonguldak’tan kazananların, parası olanların üretime dönük yatırımlar yapmasını sağlamamız lazım. Bürokratların da Zonguldak’ımızı sevmesi, sevgisini de göstermesi olmazsa olmazımız. Ticaretten para kazananların da Zonguldak’a yatırım ve üretime yönelik bir şeyler yapması gerekir. Zonguldak, Türkiye ile değil dünya ile entegre sağlayan bir kent. Sadece al-sat ticareti yapılmamalı. Dünyada kömürde daralma olduğu zaman Zonguldak’a yansıyor. Al-satcı oluşumuza en basit örnek kömür ve demir çeliğe bağlı yan sanayilerimizin gelişmemesi, bunları dışardan alıyor olmamızdır. Bu al-sat zihniyetinden kurtulmadığımız sürece ne TSO’ların ne de devletin desteğiyle bir yerlere varılabilir” dedi.

DAHA ÜRETKEN BİR ZONGULDAK…

Hayalindeki Zonguldak resminde en başta daha üretken bir Zonguldak olduğunu belirten Zonguldak TSO Başkanı Demir, “Daha sonrasında ise Filyos Vadisi Projesi gerçekleşmiş bir Zonguldak. En az 150 bin nüfuslu Filyos bölgesi. Merkezde kentsel dönüşümü başarmış, ulaşım sorunu çözülmüş, sağlıklı bir ulaşım ağına sahip  Zonguldak. En az 70 bin öğrencili bir üniversiteli Zonguldak. En az 15 bin  yatılı öğrenci kapasiteli, işletmelere ara eleman yetiştiren Endüstri Meslek Lisesi olan bir Zonguldak” olduğunu belirtti.

“VİZYONER LİDERLİK-GÜÇLÜ EKİP-İSTİKRARLI GELİŞME”

Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, Zonguldak’ı vizyoner bir liderlik, güçlü bir ekip ruhu ve istikrarlı bir gelişmeyle hem Türkiye hem de Dünya’da hak ettiği yere daha hızlı taşımak istediğini vurguladı. Zonguldak ekonomisinin standartlarını en üst düzeye taşımak, sanayimize, esnafımızın, tüccarımızın günlük hayatına canlılık katmak, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasına üye tüccar ve sanayiciyi bağlı bulundukları meslek grubunda temsil etmek için aday olan arkadaşlarımızla, üyelerimizden tekrar yetki istiyoruz. Meslek grubunda üyelerimizi temsil için yetki talebinde bulunan arkadaşlarımızın her birisinin tecrübesi, birikimi özgüveni, dürüstlüğü ve temsil kabiliyeti ile Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın hizmet kalitesini daha da yukarıya taşıyabileceğine inancım ve güvenim tamdır. Geçmişte sıradan bir sivil toplum örgütü olan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın bugün geldiği konum, edindiği güç ve itibara birçok üyemizin büyük katkısı oldu. Başta kadirşinas üyelerimize, 17 yıldır bizlere yol arkadaşlığı, kader ortaklığı yapan Meclis Üyelerimizin, Yönetim Kurulu Üyelerimizin tümüne, odamıza ve Zonguldak’a kazandırdıklarından ötürü şükran ve minnetlerimi sunuyorum. Her zaman ki gibi yine hizmet için yola çıktık” dedi.

MESLEK GRUPLARINDAN ADAYLAR

Meslek gruplarında üyeleri temsil etmek için Salih Demir’in listesinden aday olanlar şu isimlerden oluşuyor: 

  1. Grup Adayları: Simten Papila Pervaneli, Mustafa Özkan.
  2. Grup Adayları: M. Salih Demir, Alaattin Kurnaz.
  3. Grup Adayları: Necmi Abay, İslam Günay.
  4. Grup Adayları: Ali Osman Haberal, Hamdi Öztürk, Ömer Faruk Yıldız.
  5. Grup Adayları: Taner Külah, Süleyman Öztürk.
  6. Grup Adayları: Zafer Sağlam, Tanju Akbulut.
  7. Grup Adayları: Zeki Tosun, Ayşen Orhan, Tansel Yılmaz.
  8. Grup Adayları: Vahdettin Velioğlu, Kemal Demir.
  9. Grup Adayları: Metin Demir, İhsan Sabri Karaduman, Ali Haydar Sungur.
  10. 10. Grup Adayları: Hüseyin Demirel, Mehmet Abalı.
  11. Grup Adayları: Lütfiye Zilan Cenk, Levent Sürmen, Turan Cesur.
  12. Grup Adayları: Abdülbaki Gökçek, Batuhan Uludüz.
  13. Grup Adayları: Yücel Mercimek, Ragıp Bayraktar.