Zonguldak Baro Başkanlığı, Çağlayan Adliyesi’nde Gezi Parkı eylemlerine destek açıklaması yapan avukat meslektaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Zonguldak Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem, meslektaşlarına yönelik çevik kuvvet saldırısına yeni bir halka eklendiğini ileri sürerek “Meslek onuruna yönelmiş, avukatın yargısal rolünü, kamu hizmeti üreten niteliğini yok sayan bu şiddeti eylemi, kanunsuz, hukuksuz çağdışıdır. Bu yeni dönemde öncü güç, şiddete rağmen avukatlar olacaktır” şeklinde konuştu.

“ BU ŞİDDETİ AÇIKÇA KINIYORUZ!”

“Temel insan haklarının ve özgürlüklerinin kullanılmasının, başka haklar ve özgürlüklere zarar verdiği anda hiçbir korumaya sahip olmadığından söz etmiştik. Bu haliyle kolluk birimlerinden kaynaklanan orantısız güç kullanımlarının şiddet sayıldığı ve kınandığı gibi, kimi grupların çevreye, kamuya, insanlara verdikleri zararların da kınanması gerektiğini ifade etmiştik. Meslektaşlarımız, polis kalkanları ile adliye dışına itilmişler, bazı meslektaşlarımız ise yerde sürüklenerek yaka paça gözaltına alınmışlardır. Bu şiddeti açıkça kınıyoruz. Meslek onuruna yönelmiş, avukatın yargısal rolünü, kamu hizmeti üreten niteliğini yok sayan bu şiddeti eylemi, kanunsuz, hukuksuz çağdışıdır. Meslektaşlarımıza yönelik gerçekleştirilen bu şiddet eylemlerinin sorumluları hakkında vakit geçirilmeksizin idari ve cezai süreçlerin başlatılmasını bekliyoruz, başlatacağız, takip edeceğiz. Adliye sarayları, bütün vatandaşlar için adaletin gerçekleştiği, adil yargılamanın yapıldığı mekanlar olmalıdır. İçinde, devasa, adalet dağıtıcısı, tarafsızlığı, bağımsızlığı, kanunların gücünü, savunmanın değerini timsal eden ‘Themis’ heykelinin bulunduğu Çağlayan adliyesinde, avukatları dışlayan, yok sayan, şiddete maruz bırakan yapının varlığı hukukun ve avukatların yarını için endişe ve korku uyandırmıştır. Çağlayan’da yaşanan polis şiddeti avukatların yargının kurucu unsur niteliğindeki rolüne, meslek onuruna ve savunma özgürlüğüne vurulmuş ağır bir darbedir. Avukatlara yönelik bu şiddet eylemi, avukatların hakim ve savcılarla birlikte aynı hizmetin öznesi olduğuna dair yasal ve hukuki bütün metinlerin ihlali anlamı taşıdığı gibi, savunmanın özgürlüğüne vurulmuş en derin yara olmuştur. Bugün avukatların hukuku var kılma, insanı hukuk içinde temsil etme mücadelesi yeni bir dönem kazanmıştır. Bu yeni dönemde öncü güç, şiddete rağmen avukatlar olacaktır.”

(Öznur GÜNEŞ)