Zonguldak Demokrasi Platformu üyesi bir grup düzenlediği bir gösteri ile hükümeti protesto etti. Madenci Anıtı önünde toplanan yaklaşık 250 kişilik grup, “Faşizme karşı omuz omuza”,  “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek”,  “Tazminata uzanan eller kırılsın” sloganlar eşliğinde vilayet binası önüne kadar yürüdü. Binanın önüne gelen eylemciler adına açıklamayı dönem sözcüsü TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı okudu. Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Kaymakçı, “11 yıllık iktidarı boyunca sürekli gerilim politikalarıyla, ilk kez geçtiğimiz yaz aylarında Gezi Olayları sırasında ciddi bir muhalif direnme ile karşılaşan Başbakan ve AKP hükümeti çareyi ülkeyi daha da germe siyasetinde aramaktadır. Her gün toplumun farklı kesimlerinin hak ve özgürlüklerine saldırarak yapay gündemler yaratılmakta, toplumsal barış hiçe sayılmaktadır. “ dedi.

 

“2014 BÜTÇESİ HUKUKSUZDUR”

Üniversitelerde türban konusunu yıllardır ısıtıp ısıtıp gündeme taşıyan gerici siyasetin öğrencilerin barınma sorunuyla ilgili parmağını bile kıpırdatmadığını söyleyen Kaymakçı, soruna salt kadın cinselliği üzerinden bakarak toplumun muhafazakar kesimlerine göz kırpıldığını iddia etti. Kaymakçı, “Kızlı erkekli söylemiyle cinsiyetçi bakış açısını yüreklendirmekte, cesaret aşılamaktadır. Bu cesaretin karşılığı ise kadına uygulanan şiddet, ayrımcılık ve baskı haberleri ile görülmektedir.  Konut dokunulmazlığı ve bireylerin özgür yaşam hakkı gibi anayasal hakları tehdit eden ifadeleri artık Başbakan’ın en yakınındakiler tarafından bile tepkiyle karşılanmaktadır.” dedi. Ülkedeki ekonomik buhranın faturasının emekçilere ödetildiğini savunan Kaymakçı kıdem tazminatlarının gasp edilmesine yönelik girişimlere de tepki gösterdi. Sayıştay raporlarının Meclis denetiminden kaçırıldığını dile getiren Kaymakçı, “2014 yılı bütçesi sırf bu nedenle bile hukuksuzdur, gayrı meşrudur.” dedi.

 

GERİCİ FAŞİST VE BÖLÜCÜ KESİMLER CESARETLENDİRİLİYOR

İktidarın, “Yeni Osmanlıcılık” ham hayaliyle oluşturduğu dış politikanın hüsrana uğradığını söyleyen Kaymakçı, “11 yıllık uygulamalarıyla cumhuriyet kazanımlarını yok eden, çeşitli eylem ve söylemleriyle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü toplumun belleğinden kazımaya çalışan, toplumu kamplara bölen gerici faşist ve bölücü kesimleri cesaretlendiren AKP hükümetine artık ‘dur’ diyoruz ve yaşanan tüm bu olumsuz gelişmelerin sorumlusu olarak AKP hükümetini istifaya çağırıyoruz.” diyerek sözlerini bitirdi.