Alaplı ilçesinde son zamanlarda tarım ilaçları ve diğer ilaçlara bağlı olarak yaşanan arı ölümleri bakanlığın gündemine oturdu. Bakanlıktan konuyla ilgili Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği'ne yazı gönderilirken, ZAYBİR yönetimi arı ölümleri ilgili Alaplı’ya gelerek incelemelerde bulundu. Böcek ilacı ve tarım ilacı nedeniyle arı ölümlerinin olduğu alanlarda incelemelerde bulunan ZAYBİR yönetimi, tarım ilacı sıkılan fındık bahçelerini de gezerek inceleme yaptı.

ZAYBİR Başkanı Selahattin Güney, Alaplı'da yaşanan arı ölümleriyle ilgili bakanlık nezdinde çalışma başlatıldığını, kendilerine bu konuda yazı gönderildiğini söyledi. Söz konusu alanlarda inceleme yaptıktan sonra bakanlığa rapor göndereceklerini belirten Güney, “Basında çıkan arı ölümleri ile ilgili haberler, Türkiye de inanılmaz tepkiler almaya başladı. Arıcılarımız ve diğer arıcılık birlikleri bizleri arıyorlar. Sadece burada değil Aydın ve Muğla’da da arı ölümleri var, zirai mücadeleden dolayı, bugün burada fındık bahçelerinde ilaçlı saha ilaçsız sahaları gezdik. Bakanlığımız da sağ olsun geçmişte tebliğler yayınladı ama maalesef tebliğe uyan yok. Bakanlık bu konuyu daha çok ciddiye aldığı için geçen hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırma Geliştirme Müdürlüğü'nden (TAGEM) aradılar. Hem Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne, hem de Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) olarak bize ulaştılar. Bu son arı ölümleri ile ilgili Fahri Arıkan adlı arıcımızın uğradığı zarar ve diğer ölümlerle ilgili fotoğrafları ve görüntüleri, bilgileri rapor olarak istediler. Biz bu yönde yaptığımız çalışmaları rapor halinde hazırlayıp, bakanlığımıza göndereceğiz. Bizim amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Çiftçilerimiz elbette zirai mücadeleyi yapacak ama kafalarına göre ezbere değil, kurallara uygun olarak zamanında ve uygulama şekline göre yaptıklarında hem çiftçilerimiz zarar görmeyecek hem de arıcılarımız zarar görmeyecek. Bu mesele bizim meselemiz değil milli bir meseledir. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. Şartlarına uygun sağlıklı ürünler üretip insanlığa hizmet edeceğiz” dedi.

Öte yandan, telef olan arıların bulunduğu alanda kovandaki arıların ölen arıları toplayarak kovanın bulunduğu alana taşıdıkları gözlendi.