Ereğli Belediyesi tarafından her yıl olduğu gibi bu yılda Muharrem Ayı nedeniyle vatandaşlara aşure dağıtımı gerçekleştirildi. Abdi İpekçi Sergi Salonu önünde gerçekleşen törene Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kdz. Ereğli Müftü Vekili İzzettin Aşan, Belediye Başkan Yardımcıları Nezih Anıl ve Özkan Özyağcı, Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, CHP Alaplı Belediye Başkan Aday Adayı Nuri Tekin, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ereğli Müftü Vekili İzzettin Aşan vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada Muharrem ayı ve aşure gününün Kerbela olayının yanı sıra bazı önemli gelişmelerin yıl dönümü olduğunu söyledi.
Aşure gününün Nuh peygamberden bu yana devam eden bir sünnet olduğunu anlatan Aşan “Biraz sonra yiyeceğimiz aşure tatlısının içerisinde çok çeşitli gıda ürünleri var. Bütün bu yiyecekler bir araya gelince mükemmel bir tatlı oluyor. Bizim ülkemizde de Alevi kardeşlerimiz, Bektaşi kardeşlerimiz, sünni kardeşlerimiz, inanan inanmayan her türlü kardeşimiz var. Ama biz bunlarla bir bütünüz. Bunlar bir zenginliktir. Nasıl ki bu gıda maddeleri bir araya gelerek mükemmel bir yiyecek oluyorsa, bizlerde her şeyimizle bir araya gelerek, biriz, bir bütünüz. Allah birliğimizi ve beraberliğimizi daim eylesin” dedi.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Abdi İpekçi Sergi Salonu önünde gerçekleştirilen aşure dağıtımı etkinliğinde yaptığı konuşmada, Hazreti Hüseyin ve 70 arkadaşının şehit edilişinin yıl dönümünde yas tuttuklarını ifade etti. Posbıyık konuşmasında şunları söyledi: “Bugün aslında yasımız var. Hazreti Hüseyin ve 70 yoldaşının şehit edilişinin yası. Muharrem ayındayız. Yas tutuyoruz. Ana biz yasın yanında geleneklerimizi de yürütüyoruz. Ruhları şad olsun diyoruz. O günlerin felaketini yüreğimizde hissediyoruz. Gelenek, örf ve adetlerimize göre de onlara ithaf etmek üzere aşure hazırladık. Tüm vatandaşlarımıza aşure dağıtmak suretiyle geleneklerimizi sürdürüyoruz. Yas tuttuğumuz bu günü saygıyla duyurmak ve paylaşmak istiyorum.”
Aşure dağıtımına geçilmeden önce Kdz. Ereğli Belediyesi Din Hizmetleri ve Mezarlıklar Müdürü Metin Avcı tarafından dua yaptırıldı.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık kazanlarda hazırlanan aşureleri kâselere doldurarak vatandaşlara ikram etti. Dağıtım sırasında kalabalık nedeniyle izdiham yaşandı.