Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde Maden Haritacılığı Müzesi’nin açılışı yapıldı.
BEÜ Geomatik (Jeodezi ve Fotogrametri) Mühendisliği Bölümü tarafından oluşturulan Maden Haritacılığı Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu Fuaye alanında açıldı. Müzenin açılışına Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Uzun, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Yıldırım, basın mensupları, köşe yazarları, yabancı uyruklu öğrenciler ile Üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı.
Prof. Dr. Mahmut Özer, Müzenin açılış kurdelesini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Uzun, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Yıldırım, Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ve Üniversitemiz Türkçe Yaz Okulu Programına 17 farklı ülkeden katılan yabancı uyruklu öğrencilerle birlikte kesti.
Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu açılış öncesinde davetlilere ve basın mensuplarına Müze hakkında bilgiler vererek Zonguldak madenciliği ile ilgili haritalar başta olmak üzere bu alanda kullanılan alet ve teçhizatın sergilendiği bir müzenin hazırlanmasına olanak sağlayan Prof. Dr. Mahmut Özer başta olmak üzere katkı veren herkese destekleri adına teşekkür etti. Kutoğlu, “2013 yılı UNESCO tarafından dünyada Piri Reis yılı ilan edildi. Bizde üniversitemiz olarak rektörlüğümüz himayesinde dünya mirasına bir katkı olarak kentimize ve dünyaya hediye etmek istiyoruz. Bu çok önemli çünkü geçmişini bilmeyen geleceğine sahip çıkamaz derler. Zonguldak ta da biliyorsunuz 150 yıllık bir madencilik geçmişi var ancak birçok değerimizi maalesef kaybetmiş durumdayız. Elimizde çok az bilgi belge bina ve yapı kaldı. Onlardan bir kısmı da çeşitli kurumlarda görev yapan değerli meslektaşlarımız tarafından onların başında da Tuna Aratoğlu geliyor. Ve bizim bölümümüze bunlar emanet edildi. Bizlerde bunlar çok uygun koşullarda korumaya gayret ettik, rektörlüğümüze bu konuyu ilettik, rektörlüğümüzde sağ olsun Piri Reisi yılında da böyle bir müzeyi Zonguldak’a kazandırmış olduk” dedi.
Açılışta bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer ise Maden Haritacılığı Müzesinin açılışını yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversiteler bilim ve teknoloji üretme görevlerinin yanında geçmişlerine sahip çıkma duyarlılığını da göstermelidir. Bugün Zonguldak kentimizin geçmişinin izlerini yaşatmak ve korumak amacıyla buradayız. Bülent Ecevit Üniversitesi olarak Zonguldak kentindeki 150 yıllık madencilik yaşamına ait harita, plan ve belgelerin sergilendiği bu müzeyi oluşturmanın heyecanını yaşıyoruz. Zonguldak için çok önemli bir değer olan Maden Haritacılığı Müzesi’nin birbirinden değerli eserlerini bir araya getiren başta Prof. Dr. Hakan Kutoğlu olmak üzere Geomatik Mühendisliği Bölümü çalışanlarına ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”(İHA)