Bülent Ecevit Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitim Kurumu Yetki Belgesini alarak eğitim görmek isteyen adayların ön başvurularını kabul etmeyi sürdürüyor. Bu kapsamda, İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimlerinin en geç Eylül ayının ilk haftasında başlatılmasına yönelik çalışmalar devam edilirken halen internet üzerinden ön başvuru talepleri toplanıyor.

 

İş güvenliği uzmanlığı eğitimi; iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar veya teknik elemanların mesleki becerilerini işyerlerinde uygulayabilme ve mevzuatta öngörülen görevleri yerine getirebilmeleri için gerekli iş sağlığı ve güvenliği bilgisini kazandırmayı hedefliyor. İş güvenliği uzmanlığı eğitimlerine, halen geçerli olan mevzuat doğrultusunda; mühendis, mimar, teknik öğretmen, üniversitelerin fen veya fen-edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya bölümleri mezunları ile üniversitelerin meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği mezunları başvuruda bulunabiliyorlar.  Ücretinin 1.400 TL olacağı öğrenilen eğitimler, Bakanlık tarafından öngörülen ölçütlere uygun olarak Bülent Ecevit Üniversitesinin Merkez Kampüsünde hazırlanan dersliklerde, ağırlıklı olarak Üniversitenin yetkin öğretim üyelerinin oluşturduğu bir eğitim kadrosu tarafından verilecek.

 

İş güvenliği uzmanlığı temel eğitim programı, 90 saat uzaktan, 90 saat yüz yüze ve 40 saat de uygulama eğitimi olmak üzere toplam 220 saatlik bir eğitimi kapsayacak. Programda; iş sağlığı ve güvenliğine yönelik olarak Bakanlık tarafından belirlenen 49 adet ders ve dersleri takiben uygun bir işyerinde pratik uygulama yer alacak. Pratik uygulamaların gerçekleştirileceği işyerleri katılımcılar tarafından bulunacak,  işyeri bulmakta zorluk çeken katılımcılara üniversite tarafından yardımcı olunacak.

 

Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından verilecek olan İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimlerinin, bölgemizdeki sanayi tesislerinin çeşitliliği ve yoğunluğu dikkate alındığında, günümüze ve önümüzdeki yıllara yönelik İş Güvenliği Uzmanı ihtiyacının karşılanması konusunda önemli bir boşluğu doldurması bekleniyor.

 

Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, “Üniversitemiz son dönemde akademik alanda bünyesine birçok yeni birimi dâhil etmekte. Bu anlamda İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitim Kurumu olarak hizmet verecek olmamız ilimiz ve bölgemizde bu eğitimi almak isteyen adaylar için çok önemli ve sevindirici bir gelişme oldu. Üniversitemiz İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitim Kurumu 22 Temmuz 2013 tarihi itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimlerini yürütmek adına yetkilendirilmiştir. Şu an talep toplama dönemindeyiz. Kısa bir süre sonra İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitim Kurumu olarak eğitimlerimizi vermeye başlayacağız. Adaylar alanında uzman ve yetkin öğretim kadromuzdan eğitimlerini alarak İş Güvenliği Uzmanı olma hakkına sahip olacaklar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 22 Temmuz’da yetkilendirilen kurumumuzun eğitimlere Eylül ayının başında başlamasını planlıyoruz. Bu sevindirici gelişmenin ilimize, bölgemize ve buradan eğitim alacak tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

Adaylar konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve ön kayıt formuna Bülent Ecevit Üniversitesi web sitesinden (www..edu.tr) ulaşılabiliyorlar.