Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesine kazandırılan dört boyutlu (4D) ultrasonografilerdeki görüntü kalitesi, standart iki boyutlu (2D) ultrasonografilerden çok daha iyi olup dokulardaki detaylar ayrıştırılabilmektedir. Bu sistem; en, uzunluk ve derinlik boyutlarını içeren 3 boyutlu (uzaysal) görünümün eş zamanlı olarak (real time) bir monitörde görüntülenmesine olanak sağlar. Dördüncü boyut terimi, çekim sırasında, anne karnındaki bebeğin 3 boyutlu görüntülerinin fotoğraf kareleri gibi eş zamanlı görüntülenip birleştirilerek kaydedilmesini ifade etmektedir.

Önceden kullanılan üç boyutlu ultrasonografi cihazlarında görüntünün  incelemeden sonraki 10-15 dakika içerisinde oluşması ve görüntünün tam olarak yaratılamaması bebeğin gelişimi hakkında yeterli bilgiye sahip olunmasının önünde bir engeldi. Bu sebepten dolayı doğumsal anomalilerin teşhisi daha geç konulmaktaydı.

Konu ile ilgili olarak bilgi aldığımız BEÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. K.Varım Numanoğlu bölgesinde üçüncü basamak nitelikte hizmet sunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği bünyesine yeni teknoloji ultrasonografi cihazlarının hizmete alınmasından büyük mutluluk duyduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastanemiz bünyesinde 8 öğretim üyesi ve 9 araştırma görevlisi, 17 hemşire ve 16 personel ile hizmet veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğimizde yılda ortalama 6000’in üzerinde nitelikli cerrahi işlem ve 1200 doğum yaptırılmaktadır. Kliniğimiz bünyesine yeni kazandırılan Dört Boyutlu (4D) ve İki Boyutlu (2D) Ultrasonografi cihazları ile üniversitemiz bölgesinde sağlık hizmet sunumunda öncü rolünü sürdürmeye devam etmektedir. 4 boyutlu ultrasonografi şu konularda tanı ve teşhis konusunda önemli bir yere sahiptir: 

  • Bebeğin cinsiyetinin daha erken dönemlerde (14. haftada) belirlenmesi.
  • Bebeğin gelişimsel analizi.
  • Çoğul gebeliklerin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi.
  • Rahmin yapısal problemlerinin teşhisi.