(İHA) - Alaplı ilçesinde makine imalatı sektöründe faaliyet gösteren iş adamı Muammer Semerci, kendi tesislerinde dünyada 3‘üncü büyük teknolojiye sahip boru profil makinesi üretti. İş adamı Muammer Semerci, kendi tesislerinde ürettikleri boru profil hattı makinesi ile Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen Uluslararası Boru, Boru İşlem, Bağlantı Fuarında ilgi gördüğünü söyledi.

Firma olarak 30 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Semerci, 1,5 yıllık süre içinde ürettikleri yeni makinenin uzmanlardan tam not aldığını belirterek şöyle konuştu: ”Almanya’nın Düsseldorf şehrindeki Uluslararası Boru, Boru İşlem Bağlantı Fuarına katılmak bizim için çok önemliydi. Oraya dünyanın çeşitli yerlerinden gelen firmalar ürettikleri son teknoloji ürünlerini getiriyor. Biz de bu fuara hazırlık olarak bir makine yaptık. Bu teknolojisi çok yüksek bir boru profil makinesidir. Biz makineyi Ankara’da bir fabrikaya kurduk. Kurduktan sonra deneme çalışması yaptık. Deneme çalışmalarının ardından katıldığımız fuarda videolu tanıtımda bulunduk. Fuarda bizi ziyaret eden firmalar bu makinenin dünya da yapılmış olan yeni teknoloji makineleri arasında ilk üçte yer aldığını söyledi. Makine model olarak 2013-2014 yılına göre dizayn edildi. 2014-2015 yılına özel yeni bir model üzerine proje çalışmamız olacak." Yeni projeyi 2015 yılında İstanbul’da düzenlenecek fuarda sergileyeceklerini anlatan Semerci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Makinemizin en önemi özelliği daha önce manuel olarak yapılan kalıp pozisyonlarını kalıp çap ayarlarını otomatik düzenliyor. Makine aynı zamanda kesme yapıyor. Şu an firma olarak 30 ülkeye makine ihraç ediyoruz. Yeni ürettiğimiz boru profil hattı makinesi ile ilgili 8 ülkeyle görüşme yapıyoruz. Gürcistan’da bir firmayla anlaşma yaptık. 10 ay sonra boru profil hattını kurarak teslim edeceğiz. Bu ve benzeri makineler üreterek ithalatı önlerken istihdam da sağlıyoruz.” 

Firma Makine Mühendisi Harun Semerci de makinenin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi.

Makinenin kalıp pozisyonlarını kalıp çap ayarlarını manuel olarak değil otomatik olarak düzenlediğini belirten Semerci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önceki teknolojilerde kalıp ayarları ve çapları hep manuel olarak ayarlanıyordu. Bu da 3-4 saatlik zaman kaybına sebep oluyordu. Yeni geliştirdiğimiz teknolojiyle bunu artık otomatik olarak yapıyoruz."