Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın makamında tebrikleri kabulünün ardından Gazipaşa Caddesi’ndeki kutlamalara geçerek, burada toplanan halkı selamladı. Zonguldak 3. Jandarma Er Eğitim Komutanı Tuğgeneral Necdet Köse ve Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'in Kaban ile birlikte, üstü açık arabadan halkın bayramını kutlamasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na Zonguldak’ta son yıllardaki en geniş katılımın gerçekleştiği törende, cadde üzerinde yoğun bir şekilde toplanan Zonguldaklılar Cumhuriyet coşkusunu ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak yaşadı. Kalabalık bir kortejle kutlamalara katılan Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, geçişleri sırasında “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde slogan attı.

‘CUMHURİYET BÜYÜK BİR MÜCADELE SONUCUNDA KURULMUŞTUR’

Törende bir konuşma yapan Vali Ali Kaban,  “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıldönümünü büyük bir kıvanç ve coşku içinde kutlamanın sevinç ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.  Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlayan bağımsızlık savaşı, tüm imkânsızlıklara karşın eşine az rastlanır bir zaferle sonuçlandırılmış, Türkiye Cumhuriyeti aziz milletimizin ve azim, inanç ve kararlılıkla yürüttüğü büyük bir mücadele sonucunda kurulmuştur.”dedi.

‘CUMHURİYET MİLLİ BERABERLİKTİR’

Kaban sözlerini, “Bağımsızlık ve istikbalimizin için binlerce şehit verilerek çok zor şartlar altında kazanılan Kurtuluş Savaşı’nın ardından cumhuriyetin kurulması ve ilan edilmesi, tarihin ender kaydettiği başarılardan birisidir. Geleceğe güvenle bakabilmek ve yarınlara güçlü bir şekilde ulaşabilmek ancak cumhuriyeti birlik ve beraberlik ruhu içinde korumak ve yaşatmakla mümkün olabilir. Cumhuriyet, çalışmak, ilerlemek, yükselmek, milli birlik ve beraberlik demektir.” diyerek sürdürdü.

‘HALKIMIZIN BAYRAMI KUTLU OLSUN’

Kaban konuşmasının son bölümünde “Cumhuriyet ülkemizi geleceğe en güçlü şekilde taşıma azmi, inancı ve kararlılığı demektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti milletimizin en önemli hasletlerinden olan milli birlik ve beraberlik duygusu, yardımlaşma ve dayanışma ruhu ile vatan sevgisi sayesinde, varlığını ilelebet muhafaza edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın, çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve ülkemizin bağımsızlığı, birliği ve bütünlüğü uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, ebediyete göç etmiş gazilerimizi minnet ve rahmetle ya da ediyorum. Hayatta olan gazilerimize şükranlarımızı ifade ediyor, uzun ömürler diliyorum.” dedi.

PROTOKOL KATILIMI YÜKSEKTİ

Törene,  Zonguldak Valisi Ali Kaban, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Zonguldak 3. Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necdet Köse, Zonguldak İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ergün Özgür, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Zonguldak Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak, Baro Başkanı Kerem Ertem, parti başkanları, daire başkanları, şube müdürleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler ve Zonguldak halkı katıldı. Vali Ali Kaban şiir, kompozisyon, resim ve spor dalında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. Ödül töreni ve halk oyunları gösterisinin ardından resmigeçit töreniyle kutlama programı sona erdi.

Haber-Fotoğraf: Nermin Akkaya-Barış Doğan