Cumhuriyetin 90. Yılı kutlamaları çerçevesinde Atatürk Düşünce Derneği (ADD) Zonguldak Şubesi tarafından, ‘Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet Devrimimizin Uluslararası etkileri’ adlı panelde konuşan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 22 ve 23. Dönem Milletvekili Onur Öymen;  “Atatürk'ün Cumhuriyeti her şeye rağmen, bütün çektiğimiz sıkıntılara rağmen, zaman içinde karşılaştığımız büyük sorunlara rağmen çok sağlam temellere dayandığı için yaşıyor” dedi.

Atatürk Düşünce Derneği tarafından Cumhuriyetin 90. Yılı kutlamaları çerçevesinde, ‘Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet Devrimimizin Uluslararası etkileri’ panel önceki akşam Genel Maden İş Sendikası (GMİS) Şemdi Denizer Salonunda yapıldı. Düzenlenen panele konuşmacı olarak, 22 ve 23. Dönem Milletvekili Onur Öymen, Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Orhan Çekiç ve Emekli Amiral Türker Ertürk konuşmacı olarak katıldı.

Panel başlamadan önce panelistler ve izleyiciler, hep bir ağızdan yasaklanan, ‘Andımızı’ hep bir ağızdan okuduktan sonra, Panelde konuşan Onur Öymen, Cumhuriyetin 90. yılının kutlandığını ve Cumhuriyetin ebediyete kadar da yaşayacağını dile getiren Öymen, şunları söyledi:

“Atatürk'ün Cumhuriyeti yaşıyor”

"Acaba dünyadaki Cumhuriyetler nasıl? Bakın İngiltere de Cromwell Cumhuriyeti kuruyor ve İngiltere bir sure Cumhuriyet olarak yaşıyor. Fakat bir zaman sonra olmuyor kıral yeniden geliyor. Cumhuriyeti kuran adama o kadar tepki var ki adamın mezarını açıyorlar, cesedini çıkartıyorlar, cesedini asıyorlar, kafasını kesiyorlar ve 24 yıl parlamento binasının önünde teşhir ediyorlar. İşte Cumhuriyeti kuran adama biz böyle yaparız diyorlar. Cumhuriyet eskiden öyle kolay kurulan ve uzun yaşayan bir sistem olmamış. 19. Yüzyılın sonunda İspanyollar Cumhuriyet kuruyor bir yıl sürüyor. Fransa en önemli örnek 1789 da ihtilali yapıyor 1792 de Cumhuriyeti kuruluyor. Ancak 8 yıl yaşıyor bu Cumhuriyet. Napolyon geliyor devlete el koyuyor imparatorluk oluyor. Bir daha Cumhuriyete ulaşmak için 48 yıl bekliyorlar. Biz de bu Cumhuriyeti bitirelim de yenisini kuralım diyenler var. Dünyada bir Cumhuriyeti bitirip de daha çağdaş daha modern bir Cumhuriyeti kuran ülke yoktur. Fıransa bile 2. Cumhuriyeti kurmak için 48 yıl beklemiş. İkinci Cumhuriyeti de 4 yıl sürüyor. Yani Cumhuriyeti kurmak kadar yaşatmakta önemli. Atatürk'ün Cumhuriyeti yaşıyor. Her şeye rağmen, bütün çektiğimiz sıkıntılara rağmen, zaman içinde karşılaştığımız büyük sorunlara rağmen çok sağlam temellere dayandığı için yaşıyor. Atatürk çağdaş, aydınlanma düşüncesinden hareket eden laik, uygar bir toplum kurmak için yola çıkmış. Ve bu Cumhuriyeti o kadar sağlam temellere dayatmış ki yıkılmamış”

“Atatürk barış politikası izliyordu”

“Yurt dışından Türkiye'ye baktığımız zaman başka şeyler okuyor ve görüyoruz. Bir yabancı var Finlandiyalı bir araştırmacı Atatürk hakkında doktora yapmış kendisi, çok dikkatimi çekti diyor, son 20 30 yılda sürekli olarak Atatürk'e, Atatürk dönemine eleştirisel yayınlar yayınlanıyor. Acaba niçin Atatürk'ün nesi rahatsız ediyor sizi. Atatürk hakkında övücü yazıların yazıldığını da söyledik. Niçin yazıyorlardı Atatürk çok büyük bir askerdi yenememişlerdi, Atatürk çok büyük bir devlet adamıydı dünyaya parmak ısırtacak reformlar yapmıştı, bunların hepsi doğrudur. Ama dünya bir savaşa doğru gidiyordu ve Atatürk barış politikası izliyordu. Atatürk'ün Türkiye’ye bir saldırı olmadan savaş açmayıp, yayılmacı bir politika izlemeyeceğini biliyorlardı." diye konuştu.

Onur Öymen’in konuşmasının ardından, , Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Orhan Çekiç ve Emekli Amiral Türker Ertürk’ün konuşmalarından sonra sona erdi. Barış DOĞAN