Sendikanın kendilerine sahip çıkmadığını belirten işçiler GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile görüşüyorlar. Toplantıyı takip etmek isteyen arkadaşımız sendika yetkilileri tarafından salon dışına çıkartıldı.

Taşeron madenciler “Eğer bir işçi bile çıkarılırsa kimse ocağa girmeyecektir”

TTK Kozlu Müessesesine bağlı taşeron şirketi Star Madencilik’in iş bitimi nedeniyle işçi çıkarması üzerine taşeron şirkete bağlı maden işçileri GMİS’i ziyaret ederek, GMİS Şemsi Denizer konferans salonunda GMİS Başkanı Eyüp Alabaş ile konuştular. Toplantı basına kapalı gerçekleşti.

Alabaş “Biz taşeron uygulamasını savunamayız”

Toplantıda konuştuklarını değerlendiren GMİS Başkanı Eyüp Alabaş, taşeronlaşmayı savunamayacaklarını, işçilerimizin mağdur edilmemesi için gerekeni yapacaklarını belirterek, “TTK Kozlu Müessesine bağlı hazırlık işleri yapan taşeron şirketi Star Madencilik’in çalışanları sendikamızı ziyaret etti. Star Madencilik firması 10 yıldır hazırlık işleri yapıyor. İşlerinin yüzde 97’si bitti. Yüzde 3’lük bir bölümü kaldı. İş bitmek üzere olduğu için arkadaşlarımızın işsiz kalma endişesi var. Biz de taşeronlaşmayı sağlamayacağımızı uygun bir dille anlattık. GMİS olarak geçmişte bu arkadaşlarımızın için kuruma alınmasını istedik. Kuruma şu anda işçiye ihtiyaç var. Bu arkadaşlarında tecrübeleri var. İşçilerimizin kuruma alınması için yasa hazırlıkları var. Fakat yasa taşeron uygulamalarına sıcak bakıyor. Biz taşeron uygulamasını savunamayız. Mecliste yeniden Plan Bütçe komisyonu tarafından torba yasa görüşmeleri var. Biz de mecliste haklarımızı savunacağız. Ankara gerekli görüşmeleri yapacağız.” dedi.

Gökgöz “Taşerona karşı eylemler yapılırken bizleri de düşünsünler”

Toplantının ardından basına verdiği demeçte Maden Şehitleri Aileleri Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ayhan Gökgöz, taşerona karşı eylemler yapılırken işçilerinde düşünülmesi söyleyerek“Bizler öncelikle bu firmanın 2004 yılından beri taşeron çalışanıyız. Bu firmada 473 işçi vardı. İşçilerin çıkışları verilmesi nedeniyle 73 işçi kaldık. Taşerona karşı mitingler eylemler yapılıyor. Peki işçilerin hali ne olacak. Bu eylemler yapılırken bizi düşünsünler. GMİS bizim bir parçamız olduğu için buradayız. Şu saatten sonra eğer bir işçi bile çıkarılırsa kimse ocağa girmeyecektir. Böyle bir karar aldık. GMİS bize bu süreçte yardımcı olacağına söz verdi. Bu sözün takipçisi olacağız. Sendikamıza güveniyoruz. Bizlerin ne kadar ciddi olduğunu görsünler.” dedi.

Star Madencilik’te çalışan maden işçisi Uğur Kandimlioğlu sorunlarının çözümünü isteyerek “Sayımız 473’ten 73 kişiye düştük. Biz bu firmaya 10 yıl hizmet verdik. İşimizi geri istiyoruz. ” diyerek yetkililerin duyarlı olmasını istedi.

Star Madencilik’te 8 yıl çalışan Mehmet Çelik firmanın kendisine 30 Mayıs’ta çıkışını verdiğini söyleyerek, “2006 yılında bu firmada çalışmaya başladım. 30 Mayıs’ta çıkışımı verdiler. 480 lira işsizlik maaşı bağladılar. Bitmeyen iş bitti denilerek beni işten çıkardılar. İki çocuğum var. 480 liraya nasıl geçinelim.” dedi. (Aykut KARA)