Soma’da meydana gelen ve 301 maden işçisinin hayatını yitirmesine neden olan ocak faciasından sonra hareketlenen hükümet kanadı bilindiği gibi maden ocaklarında vardiya sayısını 4’e çıkarmak kapsamında bazı girişimler başlatmıştı.

Maden işçilerine yönelik çalışma şartlarını iyileştirme programı içinde erken emeklilik gibi uygulamaların da gündeme taşındığı bu günlerde Genel Maden İşçileri Sendikası hükümetin 4 vardiya uygulamasının Zonguldak için şimdilik olanaksız olduğu görüşünü sürdürüyorlar.

Halen TTK’nın işçi açığının bulunduğunu, en az üç bin maden işçisine gereksinim duyulduğunu, 4 vardiya sisteminin yürürlüğe konması halinde en az altı bin işçinin istihdam edilmesinin gerektiğini, mevcut işçi sayısıyla bu sistemin işletilmesinin olanaksız olduğunu vurgulayan GMİS yönetimi, şu an en akılcı çözümün maden işçisinin haftada iki gün tatil yapabilmesinin sağlanması olduğunu vurguluyorlar.

Bu konuyu gelecek toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde de gündeme getireceklerini söyleyen GMİS yönetimi bu şekildeki bir çözümün maden işçisi tarafından da kabul göreceğini belirttiler. (Sermet AKSU)