Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında -540, 17 Mayıs 2010'daki grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 madenci şehidi, facianın yaşandığı Yeni Karadon Servis Kuyusu alanında  düzenlenen törenle anıldı.

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda taşeron olarak galeri açma işini yürüten firmanın 30 çalışanının yaşamını yitirdiği grizu patlamasının 3. yılı dolayısıyla madenciler için anma töreni düzenlendi. Maden şehitlerinin anma programına TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner, TTK yöneticileri, Sendika Genel Merkez Yöneticileri, Şube Başkan ve yöneticileri, ve maden işçilerinin katıldığı anma töreninde, hüzün hakim oldu.

AMASRA'DA İLK DEFA MAKİNENİN KAZI YAPTIĞI BİR SİSTEMİ DENİYORUZ

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, burada yaptığı konuşmada, madenciliğin zor, ağır ve tehlikeli bir iş kolu olduğuna, yer altı kömür üretiminin de kendine özgü riskler içerdiğine dile getiren İnan; “Emek yoğun çalışma biçimini bilgi eksikliğinden değil, havzanın jeolojik şartlarının izin vermemesinden dolayı sürdürmek zorunda kalıyoruz. Bu çerçevede Amasra'daki müessesede ilk defa makinenin kazı yaptığı bir sistemi deniyoruz. Onu başarırsak havzanın diğer müesseselerinde de bu işi yaygılaştırıp bu sayede iş sağlığı ve güvenliğini önemli ölçüde tesis edeceğimize inanıyorum. İşçi sağlığı ve iş güvenliği bütün çalışanların el ele vermesiyle sağlanabilecek olgudur. Bu hiç hafife alınacak bir konu değil. Kazaları ancak bu şekilde önleyebiliriz. Maden ocaklarında hayatlarını kaybeden  ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum.”

“MADENCİNİN CANI HİÇBİR ŞEYLE DEĞİŞİLMEZ”

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da madenciliğin zor bir meslek olduğunu, yer altında işçilerin birbirlerine canlarını emanet ederek çalıştığını, iş güvenliği tedbirlerinin her şeyden daha önemli olduğunu vurgulayan Alabaş, "Madencinin canı hiçbir şeyle değişilmez. Maalesef bütün uyarılarımıza rağmen taşeron sisteminin TTK'da uygulanmasıyla bu tür üzücü kazaları yaşama başladık. Yer altında bu uygulama olmaz. Taşeron sistemine son verilmesini ve bu tür kazaların bir daha yaşanmamasını istiyoruz" diye konuştu.

TTK, sendika yöneticileri ile çok sayıda maden işçisinin katıldığı törende Kur'an-ı Kerim okundu ve mevlit şekeri dağıtıldı. Barış DOĞAN