Mısır'da darbe karşıtı 529 kişinin idama mahkûm edilmesi Zonguldak'ta protesto edildi. Zonguldak Dayanışma Platformu adı altında çok sayıda sivil toplum örgütünün katıldığı eylem Madenci Anıtı'nda basın açıklaması ile başladı.

Basın açıklamasını grup adına üniversite öğrencisi Emre Amir okudu. Açıklamada “ Bilindiği üzere Mısır’ın demokrasiyle tanışmasını sağlayan serbest seçimlerde, halkın %52 oyunu alan Muhammed Mursi, seçildiği günden, 3 Temmuz darbesine kadar geçen süreçte, dikta döneminin fiili ve hukuki kalıntılarıyla boğuşmuştur. Ancak çok geçmeden, içinde işgalci Siyonist ve terörist devlet İsrail, ABD, AB ve körfez diktatoryasının da yer aldığı uluslararası konsorsiyumun desteğiyle gerçekleştirilen darbeyle, Mursi yönetimden uzaklaştırılmış ve hapse atılmıştır.”

“SÖZDE MAHKEME 20 DAKİKADA KARAR VERMİŞTİR”
“Cuntanın askerleri ve polisleri tarafından üç bin’i aşkın insanın şehit edildiği, on binlerce insanın yaralandığı bir günün akabinde tutuklanan 1900 sivil, sözde mahkemeye çıkarılmış ve yalnızca 20 dakika süren duruşma sonrasında 529 idam kararı okunmuştur.
Bizler, Zonguldak Sivil Toplum Örgütleri Dayanışma Platformu olarak, bugün Madenci Anıtı önünde Mısır’da yargı tiyatrosunun aldığı kararı protesto etmek, 529 masum kardeşimize sahip çıkmak için buradayız !
İdamları durdurmak, 529 Mısır’lı kardeşimiz adına insanlığın vicdanına ses vermek için buradayız.
Mısır’da yaşanılan sürecin daha da kötüye gitmemesi için bu idam kararlarının mutlaka durdurulması gerekir. Ülkemizdeki tepkiler Uluslararası platformlara taşınmalıdır.

Zonguldak Sivil Toplum Örgütleri Dayanışma Platformu olarak, yeryüzünde ezilen, sömürülen, yoksul ve yoksun bırakılan, İnsanlarının oluk oluk kanı akıtılan tüm toplumların, bu zulümlere karşı ortak bir irade beyanıyla bir araya gelmesi gerektiğine inanıyoruz.
Son olarak; Bediüzzaman’ın da dediği gibi, Ümitvâr olunuz. Şu istikbal inkilâbatı içersinde en gür sâda İslâm’ın sâdası olacaktır” ifadelerine yer verildi.
Basın açıklaması ve sloganlarla idamları protesto eden grup daha sonra sloganlar atarak Gazipaşa Caddesi’nden yürüyerek valilik önüne geldiler.

Valilik önüne gelen yaklaşık 600-700 kişilik burada dua ederek yanlarında getirdikleri temsili idam sehpalarını kırdılar.

Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

(Yıldırım Yılmaz)