Günlerdir merakla beklenen Uluslararası SBD Festivali’nin ilk gününde ana sahne birbirinden değerli sanatçıları ağırlarken, Karadeniz Ereğli halkı adına verilen SBD ödüllerinin ilki tıp dünyasının önemli isimlerinden ve Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Haberal’a takdim edildi.       

 

Saat 20.30’da sahneye çıkan ilk isim O Ses Türkiye Yarışması’nın birincisi Mustafa’ydı. Halk müziği ve özgün müziğin sevilen eserlerini seslendiren Mustafa, zaman zaman da hareketli eserlerle ana sahne önünü dolduran müzik severlere keyifli anlar yaşattı.

 

Mustafa’nın konserinden sonra da sahneye rock müziğin sevilen isimlerinden Teoman çıktı. Müzik yaşamına bir süre ara veren ve bu arayı da Karadeniz Ereğli konseri ile sonlandıran sanatçı, dilden dile dolaşan eserleriyle adeta büyüledi. Teoman’ın her şarkısına ana sahneyi ve Devrim Bulvarı’nı hınca hınç dolduran on binlerce müziksever de eşlik etti.  Orkestra da kelimenin tam anlamıyla muhteşem bir sahne performansı sergiledi

.

Teoman’ın 22.45 sularında sona eren unutulmaz konserinin ardından da Sevgi Barış Dostluk Ödülü törenine geçildi. Tören, Haberal’ın yaşam öyküsünün okunmasıyla ve ödülün neden kendisine layık görüldüğünün anlatılmasıyla başladı. Yaşam öyküsünün okunmasından sonra da Mehmet Haberal’ın Silivri’de kaleme aldığı ve Karadeniz Ereğli halkına hitap ettiği duygu dolu mektubu okundu. Mektubun her satırı yoğun alkış topladı. Ardından da Silivri’de cezaevinde bulunan Haberal’ın ödülünü alması için kardeşi Prof.Dr. Ali Haberal, ödülü takdim etmesi için de eşi Neriman Posbıyık ile birlikte Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık sahneye davet edildi. Başkan Posbıyık, yaptığı konuşmada Mehmet Haberal’ın sadece ülkenin değil dünya tıp tarihinin en önemli isimlerinden biri olduğuna vurgu yaparak, hemşehrilerinin de kendisini çok sevdiğini ve Haberal’ı bir an önce aralarında görmeyi dilediklerini söyledi. Kanal B Televizyonu tarafından canlı yayınlanan törende Haberal’ı kameralar aracılığıyla selamlayan ve sahne önündeki on binlere selamlatan Başkan Posbıyık, Karadeniz Ereğli halkının isteği ile Haberal’a bu anlamlı ödülü vermelerinden dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını da sözlerine ekledi.

 

Başkan Posbıyık’ın konuşmasının ardından duygularını paylaşan Prof.Dr. Ali Haberal da konuşmasında, organ nakilleri konusunda devrim sayılabilecek çalışmalara imza atan ve bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştiren Mehmet Haberal’ın, suçu bile belli olmadan yaklaşık beş senedir Silivri’de tutuklu bulunmasının kabul edilemez bir mesele olduğunu ifade etti. Konuşurken zaman zaman sesi titreyen Haberal; “… Mehmet Haberal Hoca’ya bu ödülü layık görmeniz onu da bizleri de çok mutlu etti. Bizleri çok gururlandırdınız. Hoca da bu ödülü kendi elleriyle almayı çok isterdi. En büyük temennisi, en kısa süre içinde Silivri zindanından çıkarak siz değerli hemşehrileriyle kucaklaşmak. Ben de kendisinin en samimi ve en güzel duygularıyla selam ve sevgilerini getirdim sizlere…”, dedi.

Yapılan bu konuşmaların ardından da SBD Dostluk Ödülü Başkan Posbıyık tarafından Prof.Dr. Ali Haberal’a takdim edildi.

O Ses türkiye’nin birincisi Mustafa Bozkurt ardından Teoman konserleriyle başlayan 20.Uluslararası SBD Kültür ve Sanat Festivali’nin ilk günü Sibel Can’ın mükemmel konseri ile son buldu. Ünlü sanatçı Tarkan’dan Orhan Gencebay’a birçok sanatçının unutulmaz eserleriyle süslediği bir sahne performansı ortaya koydu. Eserlerini kendisini coşkuyla izleyen sevenleriyle birlikte seslendiren sanatçı zaman zaman da danslarıyla konserine renk kattı.