Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu Üzülmez Müessesesinde galeri açma işlerini yürüten taşeron firmada çalışan 104 maden işçisi çalıştıkları firma ile TTK arasında şirketlerinin 3 yıllık sözleşmenin dolduğunu ve sözleşmelerinin yenilenmemesi nedeniyle işsiz kalacaklarını gerekçesi ile TTK’nın önüne yürüdü.

TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında, galeri açma ve taban sürme gibi hazırlık işlerini yapan Star İnşaat ve Ticaret A.Ş.'nin çalışma süresi pazartesi günü sona eriyor. Sözleşmenin sona ermesiyle işsiz kalacak olan 104 işçi, dün sabah saat. 10.00’da iş süresinin uzatılması için TTK Genel Müdürlüğü'ne yürüdü. Başlarında baret takan işçiler, firmanın Baştarla Mahallesi'ndeki şantiyesinden sloganlarla TTK Genel Müdürlüğü önüne geldi. Genel Müdürlük binası önünde güvenlik görevlilerince durdurulan işçilerin, Genel Müdür Burhan İnan'ın Ankara, Genel Müdür Yardımcılarının da Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşu törenlerinde olması nedeniyle içeriye girişlerini izin verilmedi.

Kurumun önünde bekleyen işçilerden 33 yaşındaki Volkan Çiloğlu, TTK ile firma arasındaki sözleşmenin sona ermesi nedeniyle işsiz kalacaklarını söyledi. Çiloğlu, "Biz işimizin uzatılmasını istiyoruz. İşsiz kalmak istemiyoruz. ;Biz ekmeğimizin, helal paramızın peşindeyiz. TTK işi uzatmayacaksa bizi kapının önüne koymasın, biz işimize devam etmek istiyoruz" dedi.

Kurumun, KPSS puanıyla yer altında çalıştırılmak üzere 177 işçi aldığını belirten işçiler, "Yeraltında hazırlık işçisi KPSS ile alınmaz. Yeraltında çalışacak kişinin elleri nasırlı olacak, madencilik kuvvetle oluyor, sınavla olmuyor" diyerek tepkilerini dile getirdi.

İşçiler arasından 3 kişi, törenden dönen TTK Genel Müdür Yardımcıları görüştü. Firmanın sözleşmesinin uzatılmayacağını ve yeni ihale yapılacağının kendilerine söylendiğini belirten işçiler, daha sonra olaysız dağıldı. Barış DOĞAN