Kdz. Ereğli Belediyesi’nin 2014 Temmuz ayı olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi nikâh salonunda gerçekleştirildi. Gündem maddelerine geçilmeden önce CHP Kdz. Ereğli Belediyesi Meclisi Üyeleri Gurup Sözcüsü Özkan Özyağcı’nın Ramazan ayı içerisinde 30 taşeron işçisinin işten çıkartıldığını söylemesinin ardından Belediye Başkanı Uysal’ın “2009 yılında siz 300 kişi çıkarttınız” şeklinde konuşması tartışmalara sebep oldu. Özyağcı işten çıkartılmalarla ilgili konuşmasında “Sayın Başkan aynen şunu söyledi; ‘ Hiçbir taşeron işçisinin işine son vermeyeceğiz. Olacaksa da bir elin parmaklarını geçmeyecek’ dedi. Bizler son üç ayda, basından da izliyoruz bizim başkanımıza emanet etmiş olduğumuz taşeron işçilerden otuzun üzerinde olan arkadaşımızı işten atarak günaha girmiştir. Yani milyoncu Ferdi’nin söylediği gibi benim günahım varsa çekeyim dediğini ve hatta girmiş oldu ramazan öncesi. Bu arkadaşlarımız ramazan öncesi işsiz kaldılar ve dikkat ediyoruz ki bu arkadaşlarımızın bir çoğu CHP’ye kayıtlı üyeler. Sanki siyaseten cımbızla içinden çekilmiş gibi yapılan bir faaliyet” dedi.

Özyağcı’ya kendilerinin 2009 yılında 300 işten atılmasının hesabını vermesini isteyen Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, geçmişte yapılanları incelediğini ifade etti. Özyağcı’nın “Başkanım 300 kişiyi 2009 yılında biz iktidara gelince mi çıkarmışız? Bunu mu söylüyorsunuz kürsüden?” şeklindeki sorusuna Uysal “Evet” diye yanıt verdi. Kendisine verilen o bilgilerin yanlış olduğunu savunan Özyağcı, belediye çalışan bin personelden 645’inin taşeron olduğunu ve 300 personelin çıkartılmasının mümkün olmadığını söyledi. Özyağcı ayrıca Zonguldak genelinde AK Parti’den CHP’ye geçen belediyelerde olduğunu ancak hiçbir tanesinde işçilerin işten çıkartılmadığını dile getirdi.

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Adil Ateş’te kendilerinin geçmişte yapılanlardan sorumlu tutulamayacağını belirterek, bu tür söylemlerin meclisi bölünmeye götüreceğini ifade etti. Uysal bu sözlerin üzerine kendisinden özür diledi.

AK Parti ve CHP’li Meclis üyeleri arasındaki hararetli tartışma meclis gündeminde yer alan Yapı Kontrol ve Plan Proje Müdürlüğü’nün birleştirilmesi maddesi sırasında devam etti. CHP’li meclis üyeleri gündem maddesinin yanlış oylatıldığını, durumun düzeltilmesi için maddenin önce komisyona havale edilip incelenmesi talebine AK Parti gurubu karşı çıktı. Aynı gündem maddesinin komisyona havalesinin oylanmasının ardından bu seferde söz konusu maddenin kabulünün oylanıp oylanmadığı tartışmalara neden oldu.

CHP Gurup Sözcüsü Özkan Özyağcı’nın bir önceki mecliste başkanın cevap vermesi için hazırladıkları sorulara, kendisinin yerine başkasının cevap verdiği de yine tartışma konusu oldu. Özyağcı’nın Başkan Uysal’ın kandırıldığını söylemesine AK Parti Gurubu oturdukları sıralara vurarak tepki gösterdi. AK Partili meclis üyeleri, Alkış ve masalara vurarak CHP’li Meclis üyeleri Özyağcı’nın konuşmasını protesto etti.

CHP’li meclis üyesi Özyağcı’nın Ereğli Belediyesi tarafından ilçede yayın yapan yaklaşık 22 gazete ve internet sitesinin seçimler sonrası ilanlarının kesilmesini gündeme taşıyarak, kamu kurumu olan belediyenin ilanları hangi kıstaslara göre dağıttığını sordu. Uysal soruyu yanıtsız bıraktı.

Ereğli Belediye Meclisi’nin 2014 yılı Temmuz ayı ilk meclis toplantısı tartışmaların ardından bazı gündem maddelerinin görüşülmesi için yarına ertelendi.