Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsüm Bilgehan, partisinin Zonguldak İl Başkanlığını ziyaret etti.

 

BİLGEHAN; "ÜLKEMİZİN KURTARICI VE KURUCULARININ HAİN, BAZI KİŞİ VE KİŞİLERİN DE NEREDEYSE KAHRAMAN OLARAK TANITILDIĞI BİR DÖNEMDEYİZ"

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsüm Bilgehan, partisinin Zonguldak il başkanlığını ziyaretinde CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk de hazır bulundu

 

Bilgehan, Türk Eğitim Derneği’nin (TED) 85’inci eğitim yılı kapsamında TED Zonguldak Koleji ve İnönü Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği “90’ıncı Yılında Devletimizin Kurtuluş Belgesi Lozan Antlaşması” konulu panele de katılarak konuşma yaptı

 

 

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak il başkanı Halil Furat ve yönetim kurulu üyelerinin karşıladığı Bilgehan, TED Koleji'nin düzenlediği ‘Lozan’ adlı panelde konuşma yapmak üzere Zonguldak'ta bulunduğunu ifade etti. Bilgehan, Zonguldak gibi gerçekten sol'un, sosyal demokrasinin, CHP’nin kalesi güzel bir şehire gelmekten dolayı mutluluk duyduğunu belirterek "Ayrıca, gerçekten Zonguldak’ı Ankara’da en iyi şekilde temsil eden değerli arkadaşım Ali İhsan Köktürk’le de beraber olmaktan mutluluk duyuyorum. Her zaman çalışmalarını takdir ediyoruz. Sadece ilimizi değil ilkelerimizi de temsil ediyor ve savunuyor" dedi.

Lozan'la ilgili açıklama yapan Bilgehan, şöyle konuştu: "Bugünkü toplantımızın nedeni İnönü Vakfı’nın bir etkinliği. Etkinliğin konusu, Lozan’ın 90. yıldönümü nedeniyle Lozan Barış Antlaşmasının hatırlandığı, konu edindiği bir panel. Lozan Barış Antlaşması'nın bu yıl aslında 24 Temmuz’da 90. yılını kutlayacağız. Ama aslında 20 Kasım 1922’de başlıyor görüşmeler ve 24 Temmuz 1923’te sona eriyor. Lozan Barış Antlaşması bu 90 yılda Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan ve yürürlükten olan en önemli antlaşma. Bizim varlık belgemiz, en önemli belgemiz. Egemenliğimizin, bağımsızlığımızın dünya tarafından kabul edildiği en önemli belgemizdir."

İnönü Vakfı ve CHP olarak bu yıldönümünü gerçekten çok önemsediklerini anlatan Bilgehan, şunları söyledi: "Bir yıla dağılan çeşitli etkinliklerle Lozan’ı anıyoruz. Özellikle genç kuşaklara anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü gerçekten şöyle bir dönemdeyiz; kahramanlarımızın ülkemizin kurtarıcı ve kurucularının büyük bir bölümünün hain, tarihin hain olarak gösterdiği ve yazdığı bazı kişi ve kimselerin de neredeyse kahraman olarak tanıtıldığı bir dönemdeyiz. Onun için tarihimizi tanımak çok önemli, tarihimizi bilmek çok önemli. Eğitim bu konuda en belki birinci adım. Bulunduğumuz bu dönemde cumhuriyet ailelerine çok önemli görev düştüğüne inanıyorum. Ben biliyorum ki, ben sadece İnönü’nün beş torunundan biriyim. Ama bu ülkede milyonlarca Atatürk’ün ve İnönü’nün torunu var."

 Ülkemizin ne şartlarda kurulduğunu, Lozan’a nereden gelindiğini çok iyi anlamak gerektiğini belirten Bilgehan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçmişimizden ne kadar gurur duyuyorsak geleceğimize de o kadar güvenmemiz gerekiyor. O yüzden bu gibi toplantıların tamamen partiler üzeri olması gerekiyor. Bu bizim ortak paydamız, ortak değerimiz. Bir milleti millet yapan bu zaten. Bir ülkeyi ülke yapan bu zaten. Genellikle de genç kuşakların tarihe de çokta ilgi duymadığını düşünüyoruz. Oysa biz İnönü Vakfı’nın üniversitelerle ve değişik eğitim kurumlarıyla yaptığımız çalışma sonucunda özellikle ilköğretim düzeyindeki ve lise düzeyindeki öğrenciler hiç tahmin etmediğimiz kadar bu konuya ilgi gösterdiler. Yarışmalar açıldı.”

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk de, “Hem İnönü, hem büyük önderimiz hem de Türkiye Cumhuriyetimiz ve ulusumuz açısından çok büyük bir zaferdir Lozan. Çok büyük bir başarıdır" dedi. Bu başarıyı bir kez daha Zonguldak’ta dinlemekten gerçekten bir kez daha onur duyacaklarını anlatan Köktürk, şunları söyledi: "Zonguldak açısından önemi var, Zonguldak emeğin başkenti. Yıllarca yerin yüzlerce metre altında şehitler veren bir kent. Ama bunun yanında cumhuriyetin ilk ili olma onuruna da ulaşmış bir kent” dedi.

BİLGEHAN KOLEJ’İN PANELİNE KATILDI

Türk Eğitim Derneği’nin (TED) 85’inci eğitim yılı kapsamında TED Zonguldak Koleji ve İnönü Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği “90’ıncı Yılında Devletimizin Kurtuluş Belgesi Lozan Antlaşması” konulu konferans düzenlendi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TED Zonguldak Koleji Vakfı Başkanı Burçin Bahadır, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Derende CHP Zonguldak İl Başkanı Halil Furat, MHP Merkez İlçe Başkanı Gürkan Gülay, MHP Kadın Kolları Başkanı Mevlüde Yalçıner, ADD üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Panelde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Lozan'la ilgili sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Daha sonra Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Sedef Bulut ve CHP Ankara Milletvekili ve İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan, "90. Yılında Devletimizin Kuruluş Belgesi Lozan Antlaşması" konulu panel hakkında katılımcılara bilgi verdiler. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Sedef Bulut, Lozan Antlaşması’nın önemini vurgularken, “Lozan’da Musul ve Kerkük kaybedilmemiştir. Asıl Lozan’da tam bağımsız Türk Devleti kazanılmıştır” dedi. Daha sonra CHP Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan’ın özgeçmişinin okunmasının ardın konuşma yapan Bilgehan, “özgeçmişimin yanı sıra dede paşamın torunu olmaktan gurur duyuyorum. İsmet İnönü benim dedemdir. Aynı evde yaşadım yıllar boyu. Aslında İsmet İnönü görüldüğü gibi sert biri değil sevgi doluydu. ” şeklinde konuştu. Daha sonra Kompozisyon yarışmasında birinci olmuş Naz Üstündağ’ın Kompozisyon’u okuyan Bilgehan, “öncelikle çok etkilendiğimi söylemek istiyorum. Gerçekten ileriki zamanlarda üniversiteler arasında yapılacak olan Kompozisyon yarışmasında bu yazıyı geçecek birileri olacak mı bakalım” şeklinde konuştu. Gülsüm Bilgehan ve Sedef Bulut’a sorulan soruların ardından soru cevap şeklinde devam eden konferans konuşmacılara hediyeler takdim edilerek sonlandı.