Devrek-Gökçebey ve Köylerini Kalkındırma Derneği ve Devrek Belediyesi’nin katkıları ile yaptırılan Madenci Feneri Anıtı’nın açılışında protokol ve vatandaşlar hazır bulundu. Törende konuşan Dernek Başkan Yardımcısı Cevdet Cin,” Maden şehitleri anısına yaptırmış olduğumuz Madenci Feneri Anıtı’nı bu yıl içerisinde yaptırmamızın amacı, derneğimizin kuruluşunun 50. yılı olmasına denk gelmesinden dolayıdır. Bugün hep birlikte hem derneğimizin 50. kuruluş yıldönümünü hem de cumhuriyetimizin 90. yıldönümünü kutlamanın onurunu yaşamaktayız. Bu anıtın Devrek’e kazandırılmasında, yer gösterilmesinde ve alt kaidenin ile diğer çalışmaların gerçekleştirilmesinde katkı sunan Devrek Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.” dedi.

“165 YILDA 5 BİN MADENCİ ŞEHİDİ VAR”
Genel Maden İş Genel Başkanı (GMİS) Eyüp Alabaş açılış öncesi yaptığı konuşmada, ”Zonguldak maden kenti. Biz madenciliği atalarımızdan yaşayarak öğrendik. Ama bu madenciliği öğrenirken de büyük acılar yaşadık. Türkiye Kurtuluş Savaşı’ndan sonra en büyük şehidi bu bölge insanı madenlerde çalışarak verdi. 165 yıllık madencilik kültüründe ve madenlerde çalışan dedelerimizi, babalarımızı, ağabeylerimizi ve kardeşlerimizin beş binini madenlerde şehit verdik. Bu şehitlerimiz ülkemizin canı pahasına kalkınmasında emeği geçen şehitlerimizdir” dedi. Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci anıtın ilçeye kazandırılmasında emeği geçenler teşekkür ederken, Devrek Kaymakamı Cem Afşin Akbay da ”Bu bölge insanımız çok büyük fedakârlıklar göstererek bugünkü yaşayan nesillerin refah içerisinde yaşamasına sebep olmuştur. Bu bölgede beş bin maden şehidimiz vardır. Dünyada çok az ülke vardır ki ulusal kurtuluşunu beş bin şehide borçlu olsun. Şehitlerimizin unutulmaması ve sürekli yad edilmesi gerekmektedir. Bu anıtın yapılmasından açılmasına kadar emeği geçen herkese vatandaşlarım adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

AÇILIŞTAN SONRA MEVLİT OKUNDU
Düzenlenen anıt açılışına Devrek Kaymakamı Cem Afşin Akbay, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Kıdemli Başçavuş Müslim Yeşil, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Zonguldak İl Sosyal Proje ve Etüt Müdürü Hayri Bulazar, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, il genel meclis üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Programın ardından ikindi namazına müteakiben madenlerde şehit olanlar için Devrek Merkez Yeni Camide Mevlid-i Şerif okutuldu.(İHA)