Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner EPDK'nın 12. kuruluş yıl dönümü kapsamında konuştu. Ciner, kömürle elektrik üretimine karşı soğuk bakışın ülke ekonomisine verdiği zarara işaret etti. Ciner, kömürün doğalgaza göre daha az maliyet gerektirdiğini vurguladı.

“ÇARPIK DURUM VAR”

Kömürle elektrik üretiminde batılı ülkelere bakıldığında Almanya ve Polonya’da kömürle elektrik üretim oranının oldukça yüksek oluşuna dikkat çeken Cİner, “ Ama Türkiye’de bu tablo tam tersi. Biz doğalgaz ithal edip elektrik üreteceğimize kuzey ülkesinden elektrik ithal etseydik yaklaşık 3 cent verirdik, şuanda 9-10 cent veriyoruz bir kilowat elektriğe. Ortada çarpık bir durum var.  Bugünlü ihtiyaca kaynak sağlayacak kadar kömür var. Bir kere bu maden sahalarının üzerindeki devlet tahakkümünü ortadan kaldırmalı… Bugün Türkiye’deki maden ruhsatları yüzde 90’ı devlete aittir. Ne maden var ne maden yok kimse bilmiyor. Madenler atıl durumda kalıyor. Bunun önü açılırsa 60 milyar-100 milyar dediğimiz cari açık ortadan kalkar.” diye konuştu.

“SONDAJ YAPAMAZ DURUMDAYIZ”

Konuşmasını son bölümünde Elbistan örneğini veren Ciner, “Elbistan havzasında 8 milyar ton kömür vardır. Bunun doğalgaz karşılığı bugünkü dolar değeri 250 milyar dolarlık bir rezervdir. Niye zorluk çıkarılıyor. Devletin teşvik vermesi lazım. Biz kömür madeninde sondaj için başvurduğumuzda yeni bir yönetmelik gereği Başbakanlığa gidiyor. Komik durumlar oluştu. Şuanda sondaj yapamaz durumdayız. İthal kömürle santral kurarsanız hiç kimse size kaynağını sormuyor. Benim arzum lütfen devleti yönetenler mümkünse kömürle üretimi teşvik etmeleri” dedi.