İş-Kur İş Gücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarını açıkladı.

Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu 2013 yılı İşgücü Piyasası Talep Araştırması’nı tamamladı. Araştırma sonuçlarına göre, taşkömürü ile bilinen Zonguldak’ta en fazla madenci ve makineciye (dikiş) ihtiyaç olduğu tespit edildi. 
Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürü Gönül Demirsu, istihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması, eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılması, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesi ve buna uygun politika geliştirilmesine bağlı olduğunu vurguladı. Demirsu, bu hedef doğrultusunda Zonguldak işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacıyla 2013 Yılı 1. Dönem İşgücü Piyasası Talep Araştırması'nın tamamlandığını söyledi.
Buna göre, Zonguldak genelinde Mayıs-Haziran 2013 döneminde, Zonguldak’ta 860 işyerinde, işverenler ve işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere dayanılarak hazırlanmış geçici sonuçlar haber bülteni ile kamu kurum ve kuruluşlar ve ilgili taraflara duyuru yapıldı. İl Müdürü Gönül Demirsu, bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntı sonuçlarının yer aldığı Zonguldak İşgücü Piyasası Analizi Raporu'nun Kasım ayında yayınlanacağını belirterek "Bu rapor kapsamında Türkiye iş gücü arzı ve talebine ilişkin temel veri derlenecek. Araştırma sonuçlarına göre, Zonguldak’ta her 100 kişiden 23’ünde açık iş olduğu, 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 43’ünde eleman temininde güçlük çekildiği tespit edilmiştir” dedi.
Öte yandan İşgücü Piyasası Talep Araştırması (İPTA) sonuçlarına göre, Zonguldak’ta açık iş oranının yüzde 2.14 olduğu tespit edildi. Zonguldak’ta açık işlerin en fazla olduğu meslekler madenci (genel), makineci (dikiş), pazarlamacı, ütücü, garson (servis elemanı), hemşire ve reyon görevlisi meslekler olduğu ortaya çıktı.

“EĞİTİM DÜZEYİNDEN ZİYADE, MESLEKİ BİLGİYE İHTİYAÇ VAR”
İl Müdürü Gönül Demirsu, işgücü talebinde eğitim düzeyinden ziyade mesleğe ilişkin yeterli bilgiye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Açık işler için yüzde 32,49 oranında lise ve dengi düzeyinin talep edildiğine dikkat çeken Gönül Demirsu, sözlerine şöyle devam etti:
“Açık işler için yüzde 27.72 oranında lise üstü ve eğitimliler için, yüzde 19.32 oranında ise lise altı eğitimliler talep edilirken, yüzde 19.87 oranında herhangi bir eğitim düzeyi talep edilmediği tespit edilmiştir. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceri incelendiğinde ise; yüzde 81.64’ünün mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 61.11’inin fiziksel yeterliliği, yüzde 44.16’sının takım çalışması becerilerini, yüzde 41.24’ünün iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 33,44’ünün hesap yapabilmeyi, yüzde 27.01’nin sorun çözebilme kabiliyetini, yüzde 26,01’nin bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 23.75’inin proje tabanlı çalışabilmeyi, yüzde 21,31’inin satış ve pazarlama kabiliyetini ve yüzde 5,03’ünün yabancı dil yeterliliği arandığı ifade edilmiştir.”

“VASIFLI ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLİYOR”
Temininde güçlük çekilen mesleklerin başında makineci (dikişçi) ve madenciliğin geldiğini anlatan Gönül Demirsu, şöyle konuştu: “Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi meslekler ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulduğunda, makineci (dikiş), satış ve pazarlama, madenci, kalite kontrolcü, şoför, servis elemanı, ütücü, kasiyer, beden işçisi (inşaat) ve tuğla imal işçisine ihtiyaç duyulduğu şeklindedir. İşverenlerin yüzde 63,53’ünün eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak ‘Mesleki Beceriye Sahip Eleman Bulunamaması’, yüzde 57,19’u ‘Meslekte Eleman Bulunamaması’, yüzde 53,63’ü ‘Tecrübeli Eleman Bulunamaması’, yüzde 11,32’si ‘Çalışma Ortam ve Koşullarının Beğenilmemesi’ ve yüzde 9,12’sinin ‘Önerilerin Ücretin Az Bulunması’ gösterdiği yine İş Kurumunun tespitlerinden anlaşılmıştır.” (İHA)