Milyonlar denize gömüldü

Kozlu Belediyesi İller Bankası’ndan aldığı kredi ile Kozlu Deresi’nin batı yakasından, Öküşne’ye kadar olan sahilde, önemli bölümü dolgu alanı olan kıyı şeridini korumak için, yaklaşık 7,5 milyon lira tutarında bir projeyi uygulamaya koydu. Özel bir şirket tarafından yürütülen çalışmada, 10-12 metre boylarında, petrol türevi jeotekstil malzemeden mamul torbalara çakıl doldurularak elde edilen 50-100 tonluk ağırlıklarla sahile set çekilmesi amaçlanıyordu. Dalga şiddeti, rüzgâr yükü, denizin içindeki çakıl ve taşların parça boyutu, özgül ağırlıkları gibi pek çok parametre hesaplanarak yapılması gereken proje,  ilk fırtınada yok oldu. Birinci sıra torbalar denize gömülürken, hışımla gelen dalgalar diğer torbaları yıkarak dizilimi bozdu. Asla deforme olmaması gereken kimi torbaların ise yırtıldığı görüldü.

BU TEKNİĞİN YANLIŞ OLDUĞU ANLATILDI

Konuya hakim teknik elemanlar projenin baştan sona yanlışlarla dolu olduğunu söyleyerek, tüyü bitmedik yetimin hakkı olan milyonlarca liranın göz göre göre heba edildiğini söylüyor. Uzmanlar, “Başkaca pek çok teknik varken torbalama sistemi seçildi. Bunun yanlış olduğu daha proje aşamasındayken belediye yetkililerine anlatıldığı halde bunda ısrar ederek kamu zararına neden olundu. Bırakın yırtılmayı her türlü koşulda deforme bile olmaması gereken torbaların yırtılmasından anlıyoruz ki, imalat da yanlış yapılmış. Bu tip projeler durgun su yataklarında, dere kenarlarında, kanallarda taşkın önleme amaçlı olarak yapılır. Karadeniz’in dev dalgalarına dayanması mümkün olmayan bir yöntemde bu kadar ısrar edilmesini anlamak mümkün değil.” dedi.

UZMAN KURULUŞLARIN ONAYI ALINDI MI?

Böylesi büyük projelerin hidrolik laboratuarlarda birebir projelerinin yapılıp, geriye doğru onlarca yıllık hava hareketlerinde ortaya çıkan yükler hesaplanarak test edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Bunun yapıldığını sanmadığımız gibi Bayındırlık, DLH gibi uzman kuruluşların onayının alınarak yapıldığını da sanmıyoruz.  Hesap edilmeyen bir başka konu da, torbaların içine doldurulan parçaların özgül ağırlığıdır. Kozlu sahilinde yoğun bir şekilde kömür atığı var. Bu atıklarla dolan torbaların ağırlığı, örneğin Trabzon sahilinden doldurulan torbalardan daha hafif olduğundan daha küçük dalgalarda yer değiştirme eğilimi gösterir. Tonlarca ağırlıktaki torbaların ilk fırtınada darmadağın olduğuna bakarak, bu faktörün göz ardı edildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.” dedi.

DAHA CİDDİ BİR HAZIRLIK GEREKİYORDU

Tümüyle kontrolsüz olan bir güç olan dalga yükünün önlenmesi için çok daha ciddi hazırlıklar yapılması gerektiğini söyleyen uzmanlar bu çalışmayla ilgili gerekli olan ÇED’in gerekli olup olmadığına dair raporun, Kıyı Kanunu’na göre bilgilendirilip onayı alınması gereken kurumlarla gerekli yazışmalarla gerekli imar tadilatlarının yapılıp yapılmadığının da bilinmediğini de söylendi.

(Barış Doğan)