Zonguldak'ta 63 yaşındaki Esat Zaman, yüksek ateş, halsizlik ve kas ağrısı şikayetiyle tedavi gördüğü Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde yaşamını yitirdi. Esat Zaman'ın kızları 25 yaşındaki Çiğdem ve 22 yaşındaki Eylem Zaman, babalarının kan örneğini tahlil için Ankara'ya geç göndermekle suçladıkları Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün bulunduğu İl Sağlık Müdürlüğü önünde üzerlerine astıkları 'Şikayetim var. Arkamdaki kurum işini doğru yapmıyor' yazılı yazılar ile protestoda bulundu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İkmal Daire Başkanlığı'nda uzman olarak görev yapan Esat Zaman, geçen 7 Temmuz'da caddede yürürken yere düşüp başını kaldırıma çarparak yaralanınca Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Zaman, tedavisinin ardından aynı gün evine gönderildi. 1 gün sonra yüksek ateş, halsizlik ve kas ağrısı şikayetiyle aynı hastaneye kaldırılan Zaman, ilk tedavisinden sonra Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

İddiaya göre, Esat Zaman'dan 11 Temmuz'da alınan kan örneği, tahlil için Ankara'daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na gönderilmek üzere İl Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıkları Şubesi'ne teslim edildi. Kan örneğinin 4 gün sonra 15 Temmuz'da Ankara'ya gönderildiği ileri sürülürken, Esat Zaman, 14 Temmuz'da hastanede yaşamını yitirdi.

KIZ KARDEŞLERİN PROTESTOSU

Esat Zaman'ın kızları Çiğdem ve Eylem Zaman, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün bulunduğu İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde eylem yaptı. Üzerlerine, 'Şikayetim var. Arkamdaki kurum işini doğru yapmıyor', 'Şikayetim var. Türkiye'deki sağlık sistemine güvenmiyorum, sağlık sistemine inanmıyorum' yazılı dövizler asan iki kızkardeş, protestoda bulundu. Annelerinden habersiz eylemi gerçekleştirdikleri için basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü almasını istemeyen kız kardeşlerden Çiğdem Zaman, "Babamın kan örneklerini geçen hafta perşembe günü ben kendim Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne getirdim. Aynı gün gitmesi gereken kan örnekleri, 4 gün sonra pazartesi günü gönderildi. Kan örneklerinin geç gönderilmesine ve bu ilgisizliğe dikkat çekmek için böyle bir eylemde bulunduk" dedi.

Bu sırada gelen polis ekipleri, Çiğdem ve Eylem Zaman'dan eylemleri hakkında bilgi aldı ve yaptıklarının yasal olmadığını söyledi. Polisin, görüntü ve fotoğraflarını çekeceklerini söylemesinin ardından iki kardeş üzerlerindeki dövizleri çıkararak İl Sağlık Müdürlüğü önünden ayrıldı.

'HASTANE BEKLETMEMİZİ İSTEDİ'

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, Esat Zaman'ın kan örneğinin geç gönderildiği iddiasının doğru olmadığını söyledi. Uğur, şöyle dedi:

"Hastanelerin kan tahlillerini laboratuvara biz gönderiyoruz. Haftanın iki günü, salı ve perşembe günleri gönderiyoruz. Ancak söz konusu hafta kan örneği çok fazla olduğu için Salı'yı beklemeden pazartesi gönderdik. Esat Zaman'dan alınan kan örneği de perşembe günü getirilmiş. Ancak hastaneden tekrar aramışlar ve aynı hastadan ikinci bir kan örneğinin alınacağını söyleyerek, ilk kan örneğinin bekletilmesini istemişler. Biz de beklettik ve iki kan örneğini birlikte gönderdik. Ayrıca acil durumlarda hastaneler kan örneklerini tahlil için kendileri gönderiyor. Çünkü biz sadece haftanın 2 günü gönderebiliyoruz."

Esat Zaman'ın, enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edilirken, BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmadı. Barış DOĞAN