Erdem“Yapılan bu değişiklikler özünde ormancılığın geliştirilmesi değil, tamamen orman alanlarının yandaşa ve sermayeye sunulması adına yapılan düzenlemelerdir. “

Tarım Orman İş İl Temsilciliği dün basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında hükümetin tüm kamu hizmetlerini özelleştirerek ticarileştirmesi nedeniyle ormancılık alanında bir tasfiye sürecinin yaşandığını söyleyen Tarım Orman İş İl Temsilcisi Erdoğan Erdem, hükümetin ormancılık hakkında yapılan düzenlemelerini şu sözlerle eleştirdi:

“Orman Genel Müdürlüğü tarafından 13.10.2013 tarihli ve 28794 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Orman Genel Müdürlüğü ‘Personeli Atama ve Yer Değiştirme Esaslarına İlişkin Yönetmelik’ uygulamaya konulmuştur.

On iki yıldır ülkemizi yöneten AKP iktidarının, tüm kamu hizmetlerini özelleştirerek ticarileştirmesi sürecine paralel olarak, ormancılık alanında da bir tasfiye süreci yaşanmaktadır.

Yapılan bu değişiklikler özünde ormancılığın geliştirilmesi değil, tamamen orman alanlarının yandaşa ve sermayeye sunulması adına yapılan düzenlemelerdir.

Orman Bakanlığı ve OGM yetkilileri, bu uygulamaları rahat yürütebilmek için öncelikle personeli tasfiye ettiler. Kurumun tüm yöneticileri yandaş olanlar oluşturulurken yıllarca kurumun işlerini sırtlayan bilgili ve tecrübeli personel tasfiye edildi.

2013 yılında, orman muhafaza memurlarına yönelik uygulanan rotasyon; bu gün ise sayman, orman mühendisi, işletme şefi, müdür yardımcısı, işletme müdürü, şube müdürü ve diğer mühendislere uygulanmaktadır.”

“Bu yönetmelik hukuki olmadığı gibi insanlık dışı bir uygulamayı getirmektedir”

“Bu yönetmelik hukuki olmadığı gibi insanlık dışı bir uygulamayı getirmektedir. Şu gerçek unutulmamalıdır ki orman muhafaza memurlarına uygulanan yönetmelik altı ay içerisinde yaşları otuz ve elli bir arasında olan dokuz emekçinin neden olmuştur. Temennimiz aynı ölümlerin bu uygulama sonucunda da yaşanmamasıdır.

AKP iktidarının rant uğruna insan yaşamını hiçe saydığını, hayatını kaybeden yüzlerce maden işçisinin ardından başbakanın yaptığı açıklamada geçen ölümler ‘bu mesleğin fıtratında var’ sözlerine tanık olduk. Bu hukuk dışı yönetmeliği hazırlayanların da başbakanla aynı düşüncede olduklarında artık kuşkusuz yoktur.

OGM tarafından uygulamaya konulan ve yargı süreci devam eden yönetmelik ne yazık ki kurum yöneticileri tarafından lehine kullanılmaktadır. Kendi yandaşı olan Toç Bir Sen sendikası üyeleri dışındaki diğer personelin hizmet süreleri ve sicil durumları kurum kayıtları üzerinde oynamalar yapılarak düşük göstermektedir. Ayrıca, kendi yandaşlarına sunulmak üzere birçok yerin tercih dışında tutulması da bir başka olumsuzluktur.

Sendikamız Tarım Orman-İş Genel Merkezimiz bu hukuksuzlukların bizzat noter kanalıyla tepsi etmiş olup yargıya başvurarak suç duyurusunda bulunmuştur.” (Aykut KARA)