Ereğli ilçesine bağlı köylerde Ramazan aylarında Osmanlı döneminden bu yana uygulanan “İmam Alma” geleneği bu yılda devam etti. İlçeye bağlı Topallı Köyü’nde de vatandaşlar her akşam ayrı bir eve imam çağırıp, köy sakinleri ile birlikte oruçlarını açıp, Kur’an-ı Kerim okutup birlikte dua ediyorlar. İftarın vereceği eve iftar saatinden önce gelen imam vatandaşlarla önce dini sohbet gerçekleştiriyor, ezanın okunması ile birlikte dua edip oruçları açtırıyor. Açılan iftarın ardından imam cemaate akşam namazını kıldırıyor. Namazın ardından ise kurulan sofralara oturan köylüler ev sahibin ikramlarını tadıyor. Yenilen yemeklerden sonra ise imam evde Kur’an-ı Kerim okuyup cemaatle birlikte dua ediyor. Köy sakinleri atalarından, dedelerinden gelen bu geleneği sürdürüp gelecek kuşaklara da aktardıklarını ifade ediyorlar.

Evinde komşu, akraba ve misafirlerini ağırlayan Recep Tufan, İmam Alma geleneğini uzun yıllardır sürdürdüklerini söyledi. Her akşam ayrı bir evde toplanıp iftar açtıklarını, Kur’an-ı Kerim okunup dua edildiğini söyleyen Tufan, bu şekilde Ramazan ayını birlik-beraberlik içerisinde geçirdiklerini dile getirdi.

Topallı Köyü imamı Ersin Menekşe ise bu geleneği ilk defa gördüğünü ve çok hoşuna gittiğini belirterek "Her akşam buradaki köylerde hocalarımızı bizlere değer veren ağabeylerimiz bizleri evlerine çağırıyorlar. Biz evlerde iftarlar açıyor, Kur'an-ı Kerim'ler okuyoruz. Dualar ediyoruz. Bu gelenek Osmanlı döneminden bu yana devam etmekte. İnşallah bundan sonrada devam ettireceğiz" dedi. (İHA)