Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğünce "10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü" dolayısıyla "Sağlıklı Yaşam" yürüyüşü gerçekleştirildi.

Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'nün düzenlediği yürüyüşe İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, Gençlik ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, Acil Afet İl Müdürü Ahmet Güngör, BKM Müdürü Abdullah Bakır, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Öztürk, Sağlık-Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yöneticileri ile ilk ve orta dereceli okulların izci gruplarında yer alan öğrenciler katıldı.

Uzunmehmet Anıtı önünden başlayan 'Dünya Sağlık İçin Hareket Et' yürüyüşünde öğrenciler ellerinde Şişmanlık pişmanlıktır', 'Her gün 10 bin adım at, sağlıklı yaşama adım at', 'Kiloları atalım, merdivenleri aşalım, 'Hareket et sağlıklı kal' yazılı döviz ve pankartlar taşıyan öğrenciler, Milli Egemenlik Caddesi'ni takiben Valilik önüne kadar yaklaşık 3 kilometre yürüdü.

Yürüyüşün ardından konuşan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, haftanın 5 günü en az 30'ar dakikalık fiziksel aktivite ile çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin ortadan kalkacağını belirketerek şunları söyledi:

“Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır.  Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorunu olmanın yanında, aynı zamanda toplum refahini, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel aktivite (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6.’sı meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygonlaşmasıdır. Fiziksel aktivite, kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler  hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olcakatır. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir.

Bakanlığımızca gerçekleştirilen ‘Sağlıklı besnenelim, kalbimizi koruyalım’ araştırma raporuna göre; toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum içinde oranı yüzde 3,5 bulunmuştur. Dünya sağlık örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde okul, (okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel fiziksel aktiviteyi katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs ‘Sağlık için Hareket Et Günü’ olarak belirlenmiştir.” Barış DOĞAN