Hükümet Zonguldak ve çevresini "Enerji üssü" ilan etti. Bu çerçevede Ereğli'den Amasra'ya kadar 78 kilometrelik sahil şeridinde 15'ten fazla termik santral yapılması tasarlanıyor... Santrallerin  tamamı ithal kömüre dayalı olarak planlanıyor... Kömür üretimini yok denecek kadar azaltan devlet, ithal kömüre dayalı projelere büyük destek veriyor... Bir ahlaksız teklif olarak bölge halkına sunulan santrallerin iş imkânı yaratacağı vaadi kocaman bir yalan... Çünkü kurulumunu tümüyle Çinli işçiler yapıyor. İşletme aşamasındaysa, teknolojiyi yoğun olarak kullandıkları için az sayıda insan çalışıyor... Bunların önemli bölümü de nitelikli iş gücü olarak dışarıdan getiriliyor... Bizlere ise kapıcılık, güvenlik hizmeti, bahçıvanlık, bakım işçiliği gibi, düşük ücretli işler kalıyor...

Bizlere “Enerji üssü” cilalı imajıyla sunulan şu: Mevcutları ve Filyos, Tarlağazı başta olmak üzere yeni yapılacak limanlara ağır tonajlı gemilerle getirilecek milyonlarca ton ithal kömür, Çinli işçilerce kurulacak santrallerde yakılacak, bize de onun zehrini soluma kalacak... Ormanlarımız kuruyacak, oluşacak asit yağmurlarıyla tarım arazilerimiz büyük zarar görecek, sularımız kirlenecek... Bunu kabul etmiyoruz... Bartın ve Amasra halkının başlattığı direnişi bölgemizin tümüne yayarak termik lobisinin bölgemizi cehenneme çevrime arzusuna geçit vermeyeceğiz… Halkımızı bilgilendirme amacıyla Saltukova Sazköyü, Ereğli, Çatalağzı ve Çaycuma’da bilgilendirme toplantıları yapıyoruz.

Toplantılarımızda Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa termik santrallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlatırken, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış da santrallerin doğaya, ormanlara, tarım alanlarına verdiği zararları dile getirecek. BirGün Gazetesi Yazarı Özgür Gürbüz yenilenebilir enerji kaynakları ve enerjinin etkin kullanımı konusunda ufuk turu yaparken, Hayat TV Çepeçevre programının yapımcısı Özer Akdemir ise ülkemizde doğaya karşı işlenen suçları örnekleyecek, halkın verdiği mücadeleden kesitler sunacak.

Mücadelemiz yaşanabilir bir ülke içindir. Başta termikçiler olmak üzere gözü dönmüş kar hırsıyla ülkeyi bir kirli teknoloji merkezi haline getirmek isteyen şirketlerin bölgemizden kovuncaya değin sürecektir… Tüm halkımızı bilgilendirme toplantılarımıza davet ediyoruz.

Program şöyle:

20 Haziran Cuma

14.00 Saltukova Sazköyü Merkez Mahallesi

Konuşmacılar: Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Özer Akdemir

19.00 Ereğli Sahili Amfi Tiyatro

Konuşmacılar: Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Özgür Gürbüz, Özer Akdemir, Gürdal Özçakır

21 Haziran Cumartesi

13.00 Çatalağzı Belediyesi Düğün Salonu

Konuşmacılar: Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Özer Akdemir

17.00 Çaycuma Kültür Sanat Merkezi

Konuşmacılar: Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Özer Akdemir