Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği 10. Genel Kongresi Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) toplantı salonunda yapıldı. Kongreye Dernek Başkanı Ahmet Bayrak, dernek yönetim kurulu üyeleri, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP İl Başkanı Halil Furat, MHP Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Ahmet Şehit,  Gürkan Gülay, misafir olarak gelen diğer dernek başkanları ve dernek üyeleri katıldı.

Kongrede saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Bayrak yaptığı açıklamada “Dernek yönetim Kurulu olarak derneğimizi her yönü ile ileriye taşıma gayreti içerisindeyiz. Elimizden gelen gücü kullanmaktayız. Üzülerek ifade etmeliyim ki 2013 yılında başlattığımız üye kampanyamızda maalesef Trabzonlu hemşerilerimiz gereken ilgi ve alakayı göstermediler. Zonguldak’ta yaşayan Trabzonluların dışında bizlere daha fazla ilgi alaka gösterildi.” dedi.

“Çalışmalarımızla örf ve adetlerimizi tüm Karadeniz yöresine hitap etmeyi amaçlıyoruz”

“Günümüzde dernekçilik zor yapılan bir iş haline geldi. Tabela dernekçiliği yapacaksanız sözüm yok. O iş kolay. Hedeflerimiz arasında derneğimize yeni bir mülk almak olacak. Üyelerimize İstanbul’da bulunan hemşeri derneklerimizde olan Kart 61 örneği alışverişlerinizde kolaylık sağlayan sistem üzerinde çalışacağız. Fakir öğrencilerimize burs vermeye devam edeceğiz. Sosyal faaliyetlerimizi güçlendirerek arttırmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımızla örf ve adetlerimizi tüm Karadeniz yöresine hitap etmeyi amaçlıyoruz.”

“Zonguldak Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan mozaiktir”

Dernek Başkanı Bayrak’ın konuşmasının ardından Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir yaptığı konuşmada “ Zonguldak öyle bir mozaik ki Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan bir mozaiktir. Zonguldak kömür madeniyle Türkiye sanayisine çok katkılar sağlamış bir ildir. Bu anlamda Türkiye’nin her bölgesinden göç almış. Buraya dışarıdan çalışmaya gelen dostlarımız gibi Trabzonlu dostlarımız  da Trabzon’dan buraya ekmek parası için gelmişler. Biz çok konuları paylaştık, yedik içtik sırlarımız oldu. Biz birbirimizi göç almış, göç etmiş olarak kabul etmiyoruz. Biz hep birlikte dostluk, kardeşlik içerisindeyiz. Bunun böyle bilinmesini isterim. Bu dostluk ve kardeşlik devam edecek buna inanıyorum. Kendi kültürlerini örf, adet, gelenek ve göreneklerini yaşatmak için kurulmuş bu dernekler önemlilik kazanıyor. Bu anlamda dışarıdan gelen insanlar mutlaka gelenek ve göreneklerini yaşatmamalılar. Bu böyle mükemmeliyet kazanır. Bayrak’ın dediği gibi bu sosyal çalışmalar birinin üzerine yıkılır. Fakat bunun böyle olmaması gerekir.  Biz hep birlikte bunlara gönül verdik ve zoru kolayı hep birlikte başaracağız.” dedi.

Kongrede yapılan seçimde  Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği mevcut başkan Ahmet Bayrak’la yollarına devam etti. Yönetim Kuruluna seçilen asil üyeler Ahmet Bayrak, Coşkun Özdoğan, Münir Uzundurugan, Bayraktar Aydın, Fikret Koç, Erdal Akgünoğlu, Yaşar Güven, Murat Bahadır, Mehmet Koçal, Kibar Arıkan, Mahmut Kefelioğlu, Tayfun Kara, Faruk Demirci, Mustafa Çakır, Yılmaz Altuntaş seçildi. Denetim Kurulu asil, Salih Uzunbaş, Şakir Bahar, Demirhan Demircioğlu seçildi.  (Aykut KARA)