Eskişehir 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Türk Dünyası Basın Şurası 30 ülkeden 350 gazetecinin katılımıyla yapıldı. Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı ile Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Gazeteciler Şurası", Eskişehir Anadolu Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Türki Cumhuriyetler’den 120, Türkiye’den de 60’dan fazla ilden gelen 250 gazeteci olmak üzere 350’den fazla gazetecinin bir araya geldiği Basın Şurası boyunca sergi, panel, çalıştay ve zirve gerçekleştirildi.

Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Salonu'nda gerçekleştirilen Basın Şurası’nın açılış törenine; Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, yerli ve yabancı basın mensupları ile çok sayıda davetli katıldı.

 “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNDE HİÇBİR GÜÇ DURAMAZ”

Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Başkanı Yılmaz Karaca, Türk Dünyası 1. Gazeteciler Şurası'nın amacı, başta Türk Cumhuriyetlerindeki gazeteci meslektaşlarımız olmak üzere, Türk Akraba Toplulukları Gazetecileri ve Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarımızı bir araya getirmek olduğunu söyledi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atila Sertel de organizasyonda emeği geçem herkese teşekkür ederek,basın özgürlüğünün önünde hiçbir güç duramadığını vurgulayarak, “Basın özgür olursa, bütün ülkeler ve o ülkelerin insanları da özgür olur” dedi. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ve Türk dünyası gazetecilerini buluşturan birleştirici gücüne değindi. Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da, tarihi öneme sahip bir toplantıya daha ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını ifade ederek, “Nevruz’u hep birlikte karşılayacak olmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı da, “Günümüzde bilgi ve haber anlık üretiliyor ve tüketiliyor. Ancak yanlı haber üretimi haber alma ve bilgilenme hakkını da tehdit ediyor.  Toplumun doğru bilgilenmesi ve haber alma hakkı ile kişilerin özel hayatı, mahremiyeti arasındaki dengeyi mutlaka kurmalıyız” şeklinde konuştu.

HALKIN SESİ ‘GANDHİ ALİ’ İLE DİKKAT ÇEKTİ

Organizasyona katkı koyan kurum ve kişilere plaket takdiminin yanı sıra Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Basın Ödülleri de verildi. Şura'da Türk Dünyasında Küreselleşme ve İletişim Gelişmeleri Paneli ile Türk Dünyası Gazeteciler Çalıştay’ı ve Türk Dünyası Kadın Gazeteciler Zirvesi, Türk Dünyası Genç İletişimciler Birliği 5. Olağan Kongresi ve 10. Kuruluş Yılı kutlaması ve Türk Dünyası Medya İletişim Sergisi de yapıldı.Türk ve Dünya Gazetelerinin yerli ve ulusal haberlerinin sergilendiği stantta Halkın Sesi Gazetesi de yerini aldı. ‘Gandhi Ali’ başlıklı manşetiyle sergilenen gazetemiz stantta dikkat çeken haberler arasında oldu. Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atila Sertel de, Halkın Sesi Gazetesi’ni beğendiğini söyleyerek, gazetemiz çalışanlarına başarılar diledi.

TÜRK DÜNYASI KADIN GAZETECİLER DERNEĞİ KURULDU

Sadece yerli ve yabancı bayan gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirilen Türk Dünyası Gazeteciler Çalıştay’ı ve Türk Dünyası Kadın Gazeteciler Zirvesi’nde “Türk Dünyası Kadın Gazeteciler Derneği” kurulması karar alındı. Derneğin ilk kurucu üyeleri toplantıda bulunan bayan gazeteciler olması esas görülerek, 6 ay içinde Türkiye’den katılan il temsilcileri oluşturulurken yurt dışından gelen bayan gazeteciler de ülke temsilciliklerini oluşturacak. Daha sonra Basın Şurası’na katılan yerli ve yabancı gazeteciler, Türk Dünyası Nevruz Kutlamaları'na katılmak üzere Türk Dünyası ülkelerinden gelen dans toplulukları, yerel kıyafetleriyle Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından gerçekleştirilen “Nevruz Kutlamaları” tanıtım programına katıldılar. Konser ve gösterilerin ardından Basın Şurası etkinlikleri sona erdi.

(Haber: Nermin Akkaya)