Zonguldak Çevre Koruma Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Zonguldak Kordon Boyu’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına, Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Ali Topaloğlu, Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Saadet Partisi Zonguldak İl Başkanı Sadık Kar ve dernek üyeleri katıldı. Basın açıklamasını Dernek Başkanı Meltem Gürbüz yaptı.

Dernek Başkanı Gürbüz konuşmasında 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün Türkiye’de kara bir gün olduğunu, çevre ve insan birlikteliği dengesinin umursanmadığını ifade ederek “Parayı verenin düdüğü çaldığı, yasa, yasak, ceza tanımayan, ülkenin havasına suyuna, toprağına düşman olan kitlelerin söz sahibi olduğu ülkedir.” dedi.

“Türkiye’de ‘Çevre Günü’ kara gündür. Çevre ve insan birlikteliği dengesinin hiç umursanmadığı ülkedir Türkiye.” diyen Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz konuşmasında şunları söyledi: “Parayı verenin düdüğü çaldığı, yasa, yasak, ceza tanımayan, ülkenin havasına suyuna, toprağına düşman olan kitlelerin söz sahibi olduğu ülkedir.

Gündemden hiç düşmeyen hava kirliliğiyle inadına yenileri planlanan termik santraller, suyumuzu ablukaya alan, toprağımızı çorak bırakan, bölgede sefalete sebep olan HES’ler Kurak geçen mevsimlerden sonra kapımızda olan kuraklık ve susuzluk, yenilenebilir enerji konusunda somut adım atılmazken, son derece hızlı işleyen nükleer enerji projeleri, sanayi hükümet işbirliğiyle yürütülen politikalarda, insan hayatlarının çok ucuz olduğu ülkedir Türkiye.

Plansız yapılaşmadan doğan karmakarışık kentler, otoparksız, yeşil alandan yoksun, birbirinin üzerine tünemiş yapılar, çift sıra otopark haline gelen yollar, toplanmayan çöpler, şehir merkezinde savrulan kömür tozları, merkezde kanalizasyon taşıyan Acılık Deresi, hala değerlendirilemeyen lavuar alanı, geri dönüşüm sisteminin kurulamadığı, çöp toplama ve geri dönüştürme tesisinin uyumunun sağlanamadığı bir şehir.”

Gürbüz son olarak, duyarlı insanlara ve yöneticilere seslenerek “Hala çevre gününde yeniden insan hayatının değerinin anlamı varsa, duyarlı insanlar ve yöneticiler, sağlıklı çevrede yaşama hakkımızı istiyoruz.” dedi. (Aykut KARA)