AK Parti Zonguldak Milletvekili, Özcan Ulupınar, TBMM genel kurulunda kabul edilen Torba Yasada Sosyal hizmet kuruluşlarına ilişkin yeni düzenlemeler yapıldığını belirtti.

Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar konu ile ilgili yaptığı açıklama da;  “Gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişilerine ait sosyal hizmet kuruluşlarında yapılan kontrol ve denetimler sonucunda; yönetmelikle belirlenen eksiklik veya aykırılığın tespiti halinde bu kuruluşlara uygulanacak idari para cezalarının alt ve üst limitleri belirlenmiştir. Aylık net asgari ücret tutarının on katından elli katına kadar idari para cezası uygulanacaktır. Belirlenen süre içinde kuruluş tarafından eksikliğin giderilmemesi halinde verilen idari para cezasının iki katı tutarında idari para cezası uygulanacak ve eksikliğin giderilmesi için otuz günü geçmemek üzere ek süre verilecektir. Bu süre içinde de eksiklik veya aykırılığın giderilmemesi halinde kuruluş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kapatılacaktır.  Verilen sürede gereği yerine getirilinceye kadar kuruluşa yeni bir kişinin kabulü yapılamayacaktır. Bir yıl içinde beş defa idari para cezası uygulanan kuruluş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kapatılacaktır.

Ayrıca toplu yaşanan yerlerde insan hakları ihlallerinin yaşanması ve hizmet alan kişilere yönelik istismar ve şiddet eylemlerinin olma ihtimali göz önüne alınarak, kuruluşların Bakanlık tarafından doğrudan kapatılabilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Bu düzenlemeye göre;

Sosyal hizmet kuruluşlarında hizmet verilen kişilere yönelik tehdit veya baskı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, tıbbi, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar veren her türlü tutum ve davranışın gerçekleşmesi halinde bu tutum ve davranışların engellenmesine yönelik gerekli tedbirleri almayan kurucu veya sorumlu müdüre dört yüz günden az olmamak üzere adli para cezası verilebilecektir.

Aşağıda belirtilen hususlardan birinin tespit edilmesi halinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kapatılacaktır.

Kurucu veya sorumlu müdürün kuruluşta hizmet verilen kişilere yönelik tehdit veya baskı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, tıbbi, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar veren eylemlerden dolayı cezalandırılmasına karar verilmiş olması. Kurucu veya sorumlu müdürün birinci fıkra hükümleri uyarınca cezalandırılmasına karar verilmiş olması, Kuruluşun açılış izin onayı olmadan hizmete başlaması, Kuruluşun izinsiz olarak nakil veya devir işleminin yapılması,Kuruluşun açılış işlemleri esnasında ibraz edilen belge ve beyanların gerçeği yansıtmadığının sonradan ortaya çıkması durumunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kapatılacaktır.” dedi.(Haber merkezi)