Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıldönümü kentte, coşkulu gösterilere sahne oldu.  Muharip gazilerden, madencilere, öğrencilerden askerlere kadar yediden yetmişe toplumun her kesimi kortejde yerini aldı. Ellerinde bayraklarıyla yol boyuna dizilen Zonguldaklılar tüm kortejleri alkış yağmuruna tuttu. Dünkü ilgi bu çaptaki kutlamanın mevcut alanda yapılamayacağını da ortaya koydu. Yurttaşlar alandaki gösterileri izleyemezken, Gazipaşa Caddesi’nin trafiğe kapalı tutulması ambulans geçişlerini engelledi.

Dünkü kutlamalar cumhuriyet tarihindeki ilklere de sahne oldu. İlk kez başörtülü öğretmenler kortejlerde yerini alırken, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganıyla yürüdü. Kalabalık bir kortejle yürüyen ADD’lilere vatandaşlar da alkışlarıyla destek verdi.  Kimi vatandaşlar sloganlara katılırken, protokol üyeleri geçişi gülümseyerek izledi.

Akşamki “Cumhuriyet Yürüyüşü”ndeyse adeta yer yerinden oynadı. İstasyon Önü’nde toplanan kalabalığın sayısı Vilayet binasının önüne geldiğinde on beş bini aştı. “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Türkiye laiktir laik kalacak” sloganları atan kalabalığın arasında taraftar grupları da vardı. Gruplar sık sık Andımız’ı okudu. Bulutsuzluk Özlemi’nin konserini dinlemeye gelen halk Vilayet önüne sığmadı. Kürsüde kendisine söz verilmek istenen CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal ile Ali İhsan Köktürk, “Burası siyaset alanı” değil diyerek teklifi geri çevirdi.