Amelebirliği yönetim kurulunun geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu toplantıda Amelebirliği yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapmak için bir taslak hazırlandığını ve onaylanmak üzere çalışma bakanlığına gönderilme hazırlığı olduğunu öğrenen bir grup Amelebilirliği üyesi maden işçisi, Amelebilirliği Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptılar. Grup adına basın açıklamasını okuyan, İsmet Hacıbektaşoğlu, Amelebirliği yönetmeliğinde yapılması düşünülen değişikliklerin işçilere bilgi dahi verilmeden gizli saklı yapılıyor olmasının bile, alınan kararların işçiler aleyhine olduğunun açıkça kanıtı olduğunu ifade etti.

Hacıbektaşoğlu, basın açıklamasına şöyle devam etti:

 Edindiğimiz bilgiler göre, 1- Amelebirliği’nin yönetim organlarından olan şubeler yapılmak istenen değişiklikle temsilciliğe dönüştürülmekte ve etkinliği azaltılmaktadır. 2-16.maddede yapılmak istenen değişiklikle Amelebirliği başkanın emeklilik statüsü 5510 sayılı kanunun 4. Maddesinin C bendine atıfla değiştirilmek istenmektedir. 3-Amelebirliği işçi temsilcisi seçimleri 3 yılda bir yapılmakta iken, yapılmak istenen değişiklikle bu süre 4 yılda bire çıkarılmak istenmekte ve geçici 6. Madde eklenmek suretiyle halen görev yapmakta olan işçi temsilcilerinin bu 4 yıllık süreden yararlanmalarına olanak sağlanmaya çalışılmaktadır. 4-Kurul üyelerinin huzur haklarını düzenleyen 34. Maddenin, 399nolu Kanun hükmünde kararnamenin 34 üncü maddesine göre değiştirilmesine neden gerek duyulduğu açıkça ortaya konmalıdır. 5-15 maddede yapılan değişiklikle Yönetim Kurulu'nda daha önce 7 üyesi bulunan Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nun atayacağı üye sayısı 7 den 6 ya indirilerek,boşalan üyeliğe Çalışma Bakanı'nın merkez teşkilatından 1 üye atamasının önü açılmak istenmektedir.           6-20.maddede yapılan değişiklikle Denetleme Kurulu'nda daha önce ÇATES A.Ş tarafından atanan 1 üye iptal edilerek boşalan üyeliğe Çalışma Bakanı'nın merkez teşkilatından 1 üye atamasının önü açılmak istenmektedir. Özellikle 15 ve 20. Maddede yapılmak istenen değişikliler Amele Birliği yönetim ve denetim kurullarında çalışma bakanının etkisinin arttırılması anlamına gelmektedir ki bu bizler tarafından kabul edilebilir bir durum değildir.Yönetim kurulunda işçiler tarafından seçilen işçi üyelerin bizce işçiler aleyhine yapılmak istenen değişikliklere nasıl ve hangi nedenlerle imza attığını veya atmadığını sorumlu oldukları işçilere bir an önce açıklamaları gerekmektedir. İşçilerin oyları ile Yönetim Kuruluna seçilen işçiler birinci derecede oylarını aldıkları işçilere karşı sorumludurlar. Aidatın fazlasını ödeyen işçilerin yönetim kurulunda teslimiyetlerinin arttırılması için çalışma yapması ve bunun mücadelesini vermesi gereken işçi temsilcilerinin,işçiler aleyhine yapılan değişikliklere onay vermesini protesto ediyoruz”

“Yardımlaşma sandığımızın bir finans ve kişisel nemalanma kurumuna dönüştürülme planına sessiz kalmayacağız”

“Ayrıca şunun bilinmesini istiyoruz, işçiler olarak, Çalışma Bakanlığı yetkililerinin Amelebirliği yönetim kurulu üzerinde baskı oluşturmasına sessiz kalmayacağız. Bakanlık belgelerinde, ‘Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı, üyelerine ekonomik ve sosyal yardımlar sağlamak üzere kurulmuş bir sandık olup, idari ve mali bakımdan özerk ve tüzel kişiliğe haiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir kuruluştur' şeklinde tanımlanan Amelebirliği kuruluş amacından uzaklaşarak okul ve öğrenci yurtları yapımına yönelmiş ve asıl amacı işçilere ekonomik ve sosyal hizmetler sağlamak olan sandığımız bürokratik bir nemalanma anlayışıyla işçilere sağlayacağı hizmetleri ikraz ve öğrenci burslarına indirgemiştir. 'Özerk ve Tüzel kişiliğe haiz' olduğu ilgili yasalarda açıkça belirtilen Amelebirliği’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tümden kontrolüne girmesine sessiz kalmayacağız. Asıl amacı üyelerine ekonomik ve sosyal yardımlar sağlamak olan bunun yanında üyelerine sosyal ve kültürel hizmetler sağlaması gereken Biriktirme ve Yardımlaşma sandığımızın bir finans ve kişisel nemalanma kurumuna dönüştürülme planına sessiz kalmayacağız. Şubelerin temsilciliğe dönüştürülme ve bazı şubelerin kapatılmasının gündeme getirilmesinden Amelebirliğinin uzun vadede kurumsal-işlevsel yapısının değiştirilmesinden bakanlığın emrindeki bir fona dönüştürülme hedefinin olup olmadığından yada bir tasfiye sürecine sokulacağından kaygı duyuyoruz” Barış DOĞAN