Türkçe Olimpiyatlarına ikinci kez ev sahipliği yapan Karaelmas diyarında büyük coşku. Etkinlikte, Zonguldak yöresine özgü “Dıv Dıv” oyunu ile “Karadır Kaşların Ferman Yazdırır” türküsü söylendi.

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından, 'Uluslararası Dil ve Kültür Festivali' kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları ve Kültür Şöleni, bu sene 'Evrensel Barışa Doğru' sloganıyla düzenlenen 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Zonguldak organizasyonu, muhteşem bir şölene sahne oldu.

Zonguldak Kemal Köksal Stadı’nda ikinci kez düzenlenen dev etkinliğe, Zonguldak ve çevre ilçelerden katılan binlerce vatandaş, Türkçe’nin çocuklarını canlı seyretmenin heyecanını yaşadı. Öğrenciler, iki saat süren gecede şiir, şarkı ve halk oyunları sergiledi. Programın sonunda öğrencilerin seslendirdiği "Yeni Bir Dünya" isimli şarkıya, bütün stat eşlik etti.

140 ülkeden 2 bin finalist öğrencinin katıldığı olimpiyatların Zonguldak ayağı, binlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Karaelmas diyarındaki şölene; Moğolistan (erkek folklor), Güney Afrika (kız folklor), Portekiz (erkek folklor), Romanya (özel beceri), Kenya (özel beceri), Azerbaycan (özel beceri), Tacikistan (şiir), Bosna-Hersek (şiir), Tanzanya (şiir), Kenya (şiir), Madagaskar (şiir), Arnavutluk (Şarkı), Azerbaycan (Şarkı), Bosna-Hersek (Şarkı), Demokratik Kongo (Şarkı), Irak (Şarkı), Kanada (Şarkı), Kazakistan (Şarkı), Madagaskar (Şarkı), Moldova (Şarkı), Nijerya (Şarkı), Norveç (Şarkı), Romanya (Şarkı), Şili (Şarkı), Tacikistan (Şarkı), Tanzanya (Şarkı), Zanzibar (Şarkı), Ukrayna (Şarkı), Yemen (Şarkı) ile Türk okullarında eğitim gören 77 öğrenci sahne aldı.

Olimpiyatların Karadeniz Şöleni’ne Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, AKP eski TBMM Meclis Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Özcan Ulupınar, Ercan Candan, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, BİK Zonguldak Şube Müdürü Özgür Topaloğlu, AKP İl Başkanı Hamdi Uçar, AKP Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri, daire müdürleri, işadamları ve yaklaşık 25 bin vatandaş katıldı. 

ZONGULDAK'IN "DIV DIV" OYUNU İLGİ ÇEKTİ

Etkinlikte Zonguldaklılara sürpriz yapıldı. Güney Afrikalı öğrenciler Zonguldak'ın yöresel halkoyunu 'Dıv Dıv' ile vatandaşlardan büyük beğeni topladı. 25 ayrı ülkeden gelen 75 öğrenci, şarkı, türkü, şiir seslendirip halk oyunu sahneledi. Güney Amerika ülkesi Şili'den gelen bir öğrenci, yöresel kıyafetlerle "Karadır Kaşların Ferman Yazdırır" türküsünü okudu.

TANZANYALI SENYA: ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN

Etkinlik arasında konuşan Tanzayalı fizik öğretmeni Senya, bugüne kadar yaşadığı öğretim hayatından kesitler verdi. Senya, öğrenim için Gaziantep'e geldiğini ve buradan mezun olduktan sonra kendi ülkesindeki Türk okulunda fizik öğretmeni olarak göreve başladığını kaydetti. Akıcı Türkçesiyle etkinliğe katılan vatandaşlardan alkış alan Senya, "Sizler bize nasıl sahip çıkıp yetiştirdiyseniz bizler de aynı görevi yapıyoruz. İyi ki varsınız. Allah öğretmenlerimizden, sizlerden razı olsun" dedi.

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, programda yaptığı konuşmada, Türkçe olimpiyatlarının bir gönül güneşi olduğunu belirterek, "Neşe ve mutluluğun, anladığımız tüm güzelliklerin renkleri mevcuttur. Bu güzelliklerden bir tanesi de güzel Türkçemizdir. Zaman ve mekana damga vurarak seslendiren ve gök kubbede hoş bir sada bırakan bu gençlerimizi ve yavrularımızı tebrik ediyorum" şeklinde konuştu. Programın son bölümünde Portekizli öğrencilerin Karadeniz oyunları yoğun ilgi gördü.

KÖKSAL TOPTAN: BU NE MÜBAREK İŞTİR

TBMM Eski Başkanı ve AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, "Bundan tam 21 yıl öncesine gittim. 26 Eylül 1992. Yer Özbekistan'ın başkenti Taşkent. İlkokul açılışı var. Ben Milli Eğitim Bakanıyım. 160 kişilik grupla gittik. Merasim başladı. Özbekistan Milli marşı ve ardından İstiklal marşımız söylendi. 200 öğrenci Taşkent'te dile getirdiler. Heyetimiz ağlamaya başladı. İçimizde edebiyatçı, gazeteci ve eğitimciler vardı. O günden bugüne ülke sayısı 160'a çıkmış. Oradaki öğrenciler binleri aşmış. Okullar 100-200- 300 olmuş. Bu okullarda bizim güzel Türkçemiz konuşulur olmuş. Yetmemiş 140 ülkenin çocukları ülkemize gelmiş, sevgiler getirip sevgiler götürmüşler. Bu büyük insanlık hizmetine emeği geçen iş adamlarına, fedakar öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Özellikle Karadeniz'den okyanusun ötesindeki Fethullah Gülen Hocaefendime şükranlarımı sunuyorum. Bizim ecdadımız dünyaları fethetti. Bu işin mimarları 140 ülkeye güzel dilimizi götürdü ve böylece bütün dünyayı dilimizle fetheder hale geldik. Bu ne mübarek bir iştir" diye konuştu.

Toptan'ın konuşmasının ardından etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen sponsorlar sahneye davet edildi. Etkinlik, öğrencilerin seslendirdiği 'Yeni bir dünya' şarkısının ardından havai fişek gösterisiyle son buldu.  Barış DOĞAN