Zuhal Engiz, ülkenin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklandığını ve bu süreçte emekçilerin her geçen gün yoksullaştığını belirttiği açıklamasında şunları söyledi.

Maliye emekçileri olarak her türlü ayrımcılığa, ücret adaletsizliğine, istihdam belirsizliğine ve adaletsizliğe karşı insanca yaşam güvenceli iş güvenliği gelebilecek talebi ile tüm illerde alanlardayız.

Ülke gündeminin cumhurbaşkanlığına kilitlendiği bir süreçte, emekçiler her geçen gün daha fazla yoksulluğu mahkûm edilmektedir. Hali hazırda TBMM gündeminde görüşülen torba yasa ile AKP iktidarı uygulamalarının karşısında yargı kararları dâhil birer birer tüm engelleri ortadan kaldırırken, cumhurbaşkanlığı seçimi ile de tek adam rejimine doğru ülkemizi sürüklemeye çalışmaktadır.

“Akp’nin Saldırı Yasaları Torbaya Sığmıyor!”

Soma’da yaşanan ve resmi rakamlara göre 301 yurttaşımızı kaybettiğimiz maden faciasından taşeron yasası adı altında kamuoyu gündemine getirilen torba yasa ile ilgili hummalı bir çalışma TBMM’de görüşülmeye devam ediyor.Torba yasanın madde sayısı ve çeşitliği yönünden çuval yasaya, içeriği açısından da adeta bir zorba yasaya dönüştüğü ortadadır. Taşeron çalışana müjde diyerek kamuoyuna sunulan yasa çalışma hayatının tamamını taşeronlaştırmayı hedeflemektedir.

“Tarihte Bir İlk: AKP-Memur Sen İşbirliği Temmuz’da Zam Yok!”

Memur Sen Konfederasyonu (AKP memur kolları ) ile hükümet arasında imzalanan toplu sözleşmenin gereği olarak, kamu emekçilerinin maaşlarında 2014 yılı seyyanen 123 TL artış yapılmıştır. Memur Sen hükümetin yüzde 3+3 teklifini kabul etmemiş, kamu emekçilerinin taleplerinin hiç birisi toplu sözleşme masasında gündeme bile getirilmemişti. Oldubittiye getirilerek imzalanan toplu sözleşme gereği olarak, Temmuz ayında ilk defa kamu emekçilerinin maaşlarında artış söz konusu olmayacaktır.

Kamu Emekçilerine Enflasyon Farkları Ödenmelidir!

Toplu sözleşme sürecine dair yapmış olduğumuz en temel eleştirilerden birisi, 2014 yılı için enflasyon oranı ne olursa olsun kamu emekçilerine enflasyon farkının verilmeyeceği söz konusu olmuştur. 2014 yılı ilk altı ay enflasyon oranı (TÜFE)  %5.70 olarak açıklanmıştır.2014 Ocak ayında kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan artış ise %5.64 olarak gerçekleşmiştir. Daha yılın ilk altı ayı enflasyon oranına göre kamu emekçilerinin 2014 yılı maaş artışları enflasyon oranının altında kalmıştır. Geride daha altı aylık bir süreç olduğunu düşünecek olursak, kamu emekçilerini çok daha vahim bir tablonun beklediği ortadadır. Yine kalan altı aylık sürede kamu emekçilerine enflasyon farkı verilmez ise 2015 yılında verilecek yüzde 3+3’lük artış ancak bu yılın enflasyon farkını karşılayabilecektir.

Büro Emekçileri Sendikası Zonguldak Şubesi Başkanı Zuhal Engiz emekçilerin talepleriğni ise şu şekilde sıraladı.

-Kamuda en düşük ücret yoksulluk sınırı rakamı olan 3.772 TL’ye çıkarılmalıdır.

-Açlık sınırı rakamları vergiden muaf tutmalı, yoksulluk sınırı en düşük vergi diliminden vergilendirilmelidir.

-Ek ödemeler emekliliğe esas aylıklara dâhil edilmelidir.

-2014 yılı için enflasyon farkı verilmeye başlanmalıdır.

-Enflasyon hesaplamaları hükümetten bağımsız kuruluşlarca hesaplanmalı sendikalarda bu süreçlerde etkin rol almalıdır.

-Taşeron çalışma yasaklanmalı, güvencesiz çalışanlar kadroya geçirilmelidir.

-Torba yasada kamu emekçilerinin hukuki süreçlerini kısıtlayan maddeler çıkarılmalıdır.

-Mobbing uygulamalarına ve kamuda her türlü ayrımcılığa son verilmelidir.

-Kadrolaştırmaya son verilmeli, görevde yükselme sınavları adil olmalı mülakat uygulaması kaldırılmalıdır.

-İşkolumuzda istihdam açığı kapatılmalıdır.

-Yardımcı hizmetli kadrosunda çalışanların genel idari hizmetler kadrosuna alınmalıdır.

-Maliye Emekçilerinin tamamına 3600 ek gösterge verilmelidir.

-Sık sık çıkarılan vergi afları ile zaten yoğun iş yükü altında ezilen maliye emekçilerinin iş yükü kat be ket artmış olup yeni bir affı torsa yasa ile çıkarılmak istenmektedir. Maliye emekçilerine, 3 yıllık bir ilave iş yükü ile karşılaşacakları bu süreç boyunca üç aylık dönemlerde bir maaş ikramiye verilmesine dair bir düzenleme torba yasada yapılmalıdır.

-Maliye emekçileri arasındaki her türlü suni ayrıma son verilmeli, aynı masada aynı işi yapan maliye emekçileri arasındaki ücret farkı ortadan kaldırılmalıdır.

-Ek ödemelerde merkez taşra ayrımı ortadan kaldırılmalı, ayrımsız tüm maliye emekçilerinin girebileceği gelir uzmanlığı sınavı açılmalıdır.

-Özellikle İstanbul, Çanakkale, Diyarbakır ve Ankara’da olası bir depremde risk içeren hizmet binaları bir an önce boşaltılmalıdır.

-İl içi ve il dışı rotasyon adı altında yapılan sürgünlere son verilmelidir.

-Sendikal faaliyetlerimize yönelik idari ve adli soruşturmalara son verilmeli, açığa alınan yönetici ve üyelerimizin işe başlamaları bir an önce sağlanmalıdır.

 (Haber: Nermin Akkaya, Foto: Nurseda İşçioğlu)