Haydi Aşureye…
 
Bilindiği gibi aşure ayına girdik.
Zonguldak’ta belediyeler, bazı kuruluşlar, bazı partiler ve hayırseverler bu ayda aşure yapıp halka dağıtırlar.
Müftülük de bu gibi olaylarda hoca yollayarak aşure duası yaptırıp katkıda bulunur.
Belki bir gün müftülük de aşure dağıtır inşallah…
Aşure, Muharrem ayında yapılır ve Muharrem ayının 10. günü de aşure günü olarak kabul edilir.  
Aşure yapmanın türlü yolları var ama en güzel aşure her zaman için evde annenizin yaptığı aşuredir bunu unutmayın…
Her neyse,
Biz yeni evlenmiş bayanlar için bir aşure tarifi verelim buradan:
 
Aşure yaparken dikkat edilecek en önemli nokta buğdaydır. Buğdayın önceden ıslatılıp iyice yıkanması gerekir. Aşure yapmadan önce incirlerin soğuk suda ıslatılması ve beyazlaşması sağlanmalı. 
 
Aşure yaparken bir başka önemli nokta ise şeker kullanımı. Pancardan yapılan şeker fazla tat verdiği için miktarı buna göre ayarlanmalı. Aşurenin fazla tatlı olmasını istemiyorsanız, verilen ölçüden daha az kullanabilirsiniz. Ancak kamıştan yapılan şekerler tadı daha az verdiği için bu şekerleri ölçüsünü daha fazla tutabilirsiniz. 
 
Aşure yaparken malzemelerin eklenme ve pişme sırası da lezzetini önemli noktada değiştirir. Her malzemenin farklı bir yoğunluğu olduğundan malzemelerin tümü tek bir seferde pişirilmemeli, tarife uygun sıra izlenmelidir. 
 
Örnek vermek gerekirse, aşurede kuru incir kullanılıyorsa incirlerin kararmaması için bu sürede aşureyi çok kaynatmamamız gerekir. Bu nedenle kuru incirler aşureye son aşamada eklenir. Keza, özellikle bakliyat grubu önce pişirilirken, kuru meyvelerin ve fındık, fıstık gibi kuru yemişlerin de daha sonra eklenmesi gerekir. 
 
Aşure yaparken isterseniz pirinç de kullanabilirsiniz. Buradaki miktarı sizin damak zevkiniz belirleyecektir. 
 
Aşure piştikten sonra, akışkan kıvamını kaybetmemesi için en az 10 dakika boyunca ılınmasını beklemek gerekir. Ardından küçük kapların içerisine farklı şekillerde servis edebilirsiniz.
 
Aşureyi isterseniz güveç kabı şeklinde olan sütlaç kaplarında, küçük porselen kaplarda, cam kaselerde veya bir akşam yemeğinde sunacaksanız şık bardaklarda servis edebilirsiniz.
 
Aşureyi servis ederken tatlı baharatlar ve kuruyemiş gibi tatlar kullanacaksanız, aşureyi soğuttuktan sonra ve tam servis sırasında serpiştirmeniz gerekir. Çünkü buzdolabında aşure ile birlikte bekleyen baharatlar zamanla kararacak, servis sırasında kötü bir görüntü oluşmasına yol açacaktır.
 
Aşureyi aşağıdaki şekillerde servis edebilirsiniz
- Toz fıstık, kuru kayısı, kuru incir ve tane fındıkla
- Dövülmüş ceviz, kuru üzüm ve toz fıstıkla
- Tek parça ceviz, kuru incir ve toz çam fıstığıyla
Evet;
Alın size güz el bir aşure tarifi…
Afiyet olsun!..