Zonguldak'ın en önemli sorunlarından biri yoldur. Sokakta herhangi bir vatandaşa, "Bu şehrin en büyük sorunu nedir?" diye sorulsa; işsizlik, yamalı bohçaya dönen yollar(ulaşım ve altyapı eksikliği), trafik yoğunluğu ve şehirleş(e)meme(sosyal yaşam alanlarının yetersizliği v.b.) şeklinde cevap verdiği görülecektir. Çünkü bu problemler, kronik bir hale gelmiştir.

Şehrin içinden geçen Üzülmez ve Kokaksu(Acılık) dereleri, Ankara Köprübaşı mevkisinde birleşerek Karadeniz'e akmaktadır. Cumhuriyet'in ilk vilayeti olmasına karşın daha dere projesi hayata geçirilememiştir. Dereye doğru derme çatma binalar eklenerek zaten çirkin olan görüntü daha da berbat bir hale gelmiştir. Bunun yanında Fevkani köprü bahsi de şehrin içinde yıkılma riski nedeniyle ayrıca değerlendirilmesi gereken hayati bir konudur. Bunun enine boyuna tartışılması gerekmektedir.
 
ÖNCE KENT KİMLİĞİ İNŞA EDİLMELİ
 
Her kentin kendine has bir kimliği olur. Karaelmas diyarında bu kimlik henüz yerini bulmuş değil. Mesela limanda biriken devasa kömür tozu yığını, şehrin üstüne karabulut gibi çöküyor. Bu alanın farklı bir yere kaydırılması gerekir. Şehrin göbeğinde gemilerle kömür sevkiyatı olmaz. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Eren enerji limanına ya da başka alternatif noktalar düşünülmelidir.

Şehir için ulaşım ve çevre yolu konusunda Mithatpaşa tünelinin faaliyete geçmesi güzel bir gelişme. Ancak Ankara istikametinden İstanbul istikametine gidecek olan araçların battı çıktı tabir edilen projeler veya Üzülmez mevkisinden girip Kozlu'dan çıkacak bir yeraltı ulaşımı gibi alternatif projeler, şehir içi trafik akışı için büyük önem arz etmektedir.

Sonra Zonguldak - Kozlu ve Fatih Sitesi, Tıp Fakültesi hattı ile Zonguldak - Kilimli hattına tramvay ya da metrobüs tarzı bir ulaşım alternatifi de şarttır.

Peki yollar ne durumda?

Berbat tabi ki...

Yavaş yavaş asfaltlama başlıyor. Buna da şükür diyeceğiz; ancak bu çalışmalar sadece 3-5 mahalle ve ana caddelerle sınırlı kalırsa görsel şovdan ileriye gitmeyecektir. Ben diyorum ki bütün mahallelere asfaltlama yapılsın. Alt yapısı göz önüne alınarak önce ana arterler, ardından mahalle yolları ve sokaklara da güzel bir asfaltlama yapılmalıdır.
 
ZONGULDAK'A YAPILAN HİZMETLER LÜTUF DEĞİL!
 
Zonguldak bunu hak etmiyor mu? Kesinlikle, 81 vilayetten fazla hak ediyor hem de... Çünkü bu vatan için borcunu ödemesinin yanı sıra ekonomik anlamda ve sanayinin temelini oluşturmada Zonguldak'ın öncü rol oynadığını bilmeyen var mı?
Yerin metrelerce altından karaelmas tabir edilen taşkömürünü çıkarırken resmi kayıtlı en az 5 bin civarında gepegenç insan yaşamını yitirmiş, on binlerce çocuk yetim kalmış. Özel ocaklarda ve kaçak tabir edilen ocaklardaki ölenleri de buna eklersek bir savaşta yaşanan kıyımın 10 katı bedel ödemiş bir vilayetten söz ediyoruz.  

Bu ağır bedelleri ödeyen Zonguldak insanı hizmet görmesin de kim görsün? Zonguldak'a yapılan veya yapılacak hizmetler bir lütuf değil, bir zorunluluk ve ahde vefanın ifadesi olacaktır.

Belediyecilik anlamında falan parti, filan parti ayrımı yapmak ve hizmetleri buna göre sağlamak, maden şehitlerinin kemiğini sızlatır. Kısacası sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk vilayeti olmakla kalmamış, aynı zamanda sanki savaştan çıkmış gibi ağır bedeller ödeyen Zonguldak'a yapılacak hizmetleri partiler üstü değerlendirmek gerekir.

Mesela neden bu şehirde bir kent meydanı yoktur? Yaklaşık 80 dönümlük lavuar alanı, 15 yıldır neden atıl halde bekletilmiştir? Belediyenin kasasında parası olmadığı için lavuar kent meydanı ve sahil projesini üstlenen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; bu adımı, keşke daha önce atabilseydi?
Mevzu uzun...

Biz şu anda belediyenin başlattığı sıcak asfaltlamaya değinelim.

Seçimden kısa süre sonra Karaelmas mahallesi ve Kapuz yolu ile Ontemmuz mahallerinin ana arterleri asfaltlanmıştı. Uzunca bir aradan sonra çalışmalar yeniden başlatıldı ve Çınartepe 69 Ambarları mevkii ile Asma mahallesinde sıcak asfalt çalışmaları döküldü. İnsanlar o kadar hizmete susamış ki, asfaltı gören yüzler güldü. Ağızlardan teşekkürler döküldü.

Dün itibariyle de Zonguldak'ın vitrini olan Milli Egemenlik caddesi ve Terminal civarında sıcak asfaltlama çalışmaları başlatıldı. Geçenlerde Ereğli Belediyesi mahalle mahalle asfaltlama yaparken, Zonguldak Belediyesi neyi bekliyor diye akıllardan geçiyordu. Talepler doğru okunursa, destekçi ya da muhalif, herkesi mutlu edersiniz. İşte o zaman herkesin başkanı olursunuz.

İnşallah bütün mahalle yolları ve ara yerler de asfaltlanır. Kenarda köşede kalan yerlere de sıra gelir. İnsanlar bir nebze olsun umutlanır.

Biliyorsunuz, umut fakirin ekmeğidir.