Türkiye ihracat rakamları hesaplamasında Özel Ticaret Sistemi’nin yanı sıra Genel Ticaret Sistemi’ne göre de veri açıklamaya başladı. Özel Ticaret Sistemi hesabına göre ihracat Ocak’ta yüzde 5,93 artışla 13 milyar 171 milyon dolar olarak rekor kırdı. Serbest bölge ihracatları ve antrepo verilerini de kapsayan Genel Ticaret Sistemi’ne göre ise ocak ayında ihracat 13 milyar 904 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu arada Zonguldak’tan yapılan ithalat ve ihracatın da artmış olduğu görüldü.

Dış ticaret rakamları konusunda Genel Ticaret Sistemi ve Özel Ticaret Sistemi olmak üzere dünyada kullanılan iki yöntem olduğunu değinen uzmanlar, “Bugüne kadar yapılan dış ticaret hesaplamalarında, ülkemiz Özel Ticaret Sistemi’ni kullandı. Dış ticaret verilerimiz buna göre hesaplandı. Ancak, bu veriler bugüne kadar ülkemizin ihracat gücünü tam manasıyla yansıtamadı. Bunun en büyük sebebi ise serbest bölgelerden yapılan ihracatın çok önemli bir rakama ulaşması. Bugün fiziki olarak ülkemiz sınırları içerisinde yer alan 21 serbest bölgemiz, dünya ile tam entegre olmuş durumda ihracat ve ithalat işlemleri yürütüyor. İşte bu aydan itibaren, ihracatımızın performansını daha kapsayıcı bir şekilde ortaya koyabilmek ve dünya ile olan ticaretimizi daha isabetli analiz edebilmek adına, Bakanlığımız ile birlikte bu verileri de işlemeye başladık.” dediler.

Ocak’ta 2,3 milyar dolarla yine Otomotiv sektörü lider oldu. Bu sektörü 1,5 milyar dolarla Kimyevi Maddeler ve 1,4 milyar dolarla Hazırgiyim ve Konfeksiyon takip etti. İhracatını en çok artıran sektörler yüzde 116 artış oranı ile Gemi ve Yat sektörü, yüzde 94 ile Mücevher ve yüzde 64 ile Savunma ve Havacılık oldu.

Ülke verilerine bakıldığında ise en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Irak ve İspanya oldu. Ülkelere göre ihracatta dikkat çeken artışlar ise şöyle: Libya’ya ihracat 2,5 katına çıkarken, Yemen’e ihracat 2 katına, Slovenya’ya ihracat 1,5 katına çıktı. İllerin ihracatına bakıldığında ise 41 ilin ihracatı artarken en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 il, sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara olarak gerçekleşti. Ocak ayında ihracat miktar bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,2 artışla 11,4 milyon tona ulaştı. TL ile ihracat yapılan ülke sayısı 167,ihracat rakamı ise 4 milyar TL oldu.