Türkiye’nin en büyük savaş, dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle donanma envanterine girdi. Yüzde 70 yerli imkânlarla geliştirilen geminin güvertesine helikopter ve SİHA’lar iniş-kalkış yapabilecek.

Vali Polis teşkilatının kuruluşunu kutladı Vali Polis teşkilatının kuruluşunu kutladı

TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda 2015’te başlatıldı. Mayıs 2019’da denize indirilen gemi, Haziran 2022’de deniz kabul testlerine başladı. Sedef Tersanesi’nin ana yükleniciliğinde inşa edilen ve yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70 olan projede,131 alt yüklenicinin yanı sıra üniversiteler ve araştırma merkezleri görev aldı. TCG Anadolu’yu Türkiye’nin milli klas kuruluşu Türk Loydu klasladı ve uluslararası geçerlilikteki sertifikalarını verdi.

12 ÜLKEDEN BİRİYİZ

Dünyada bu ölçekte gemiye sahip olan 12 ülke bulunuyor. TCG Anadolu, üzerine iniş-kalkış yapacak SİHA’larla dünyanın ilk SİHA gemisi olacak. Bunun için Baykar tarafından kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA geliştirildi. Ayrıca Baykar tarafından geliştirilen muharip insansız uçak sistemi Bayraktar KIZILELMA ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçağı’nın da iniş-kalkış yapabilmesi için çalışmalar devam ediyor.

AFETLERDE DESTEK GÜÇ

Gemi gerektiğinde, bünyesinde yer alan tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkânları sayesinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekâtlarında tıbbi destek sunabilecek. TCG Anadolu; 1 tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteğiyle kriz bölgesine intikal ettirebilecek.

SİLAHLAR MİLLİ VE YERLİ

Gemideki silah sistemleri, savaş yönetim sistemi, elektronik harp sistemleri, kızılötesi arama ve takip sistemi, elektro-optik arama sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, muhabere sistemleri, seyir sistemleri, bilgi dağıtım sistemleri yerli ve milli imkânlarla geliştirildi.