Seçime bir ay kadar bir zaman kaldı. Cumhurbaşkanı adaylarının seçim çalışmalarını izliyoruz, gerçi Erdoğan’a rakip olan adaylardan TRT ve yandaş medya fazla söz etmiyor ama yine de ağırlıkları hissediliyor. Bu konuda basını takip eden ajansları inceledik. Seçime 1 ay kala Cumhurbaşkanı adayları sosyal medyada ne kadar konuşuluyor?
Cumhurbaşkanı adayları, her mecrada olduğu gibi sosyal medyada da konuşulmaya devam ediyor. Mitinglerinden, bağış hesaplarına, karşılıklı eleştirilerden iddialı açıklamalara, adayların tüm davranışları sosyal medyada yorumlanıyor.
Medya Takip Merkezi’nin (MTM) sosyal medya çözümü DigiLUP’ın verilerine göre; bu hafta milletvekili aday listelerinin açıklanması, sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarını, cumhurbaşkanı adaylarından milletvekili adaylarına çevirdi. Geçtiğimiz haftaya oranla cumhurbaşkanı adaylarının yansımalarında azalma oldu.
Erdoğan ilk sırada
Cumhur ittifakının cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, veri sayısı azalsa da sosyal medyada en fazla konuşulan aday oldu. Erdoğan’ın, seçim açıklamalarının yanı sıra, Kudüs ile ilgili açıklamaları ve Yenikapı Mitingi sosyal medyadaki paylaşımlara da yansıdı.
Recep Tayyip Erdoğan’ın bir haftalık dönemdeki sosyal medya ileti sayısı yine bir milyonun üzerine çıktı ve 1.196.040 adete ulaştı.
Muharrem İnce’nin verilerinde artış var
CHP’nin adayı Muharrem İnce, geçtiğimiz hafta olduğu gibi, listenin ikinci ismi oldu. Sosyal medya yansımalarında artış görülen tek aday olan İnce, 626.977 iletiye konu edildi.
Muharrem İnce’nin Fox Tv’de Fatih Portakal’ın sunumuyla gerçekleşen Liderler Fox’ta programındaki Özal çıkışı ve ses kısıklığı nedeniyle mitinglerini erteleme ihtimali, sosyal medyada en çok paylaşılan konular arasında yer aldı.
Demirtaş’ın sıralaması değişti
Geçtiğimiz haftaki sıralamada, Temel Karamollaoğlu’ndan sonra gelen HDP lideri Selahattin Demirtaş, bir üst sıraya yerleşti. Demirtaş’ın cezaevinden çıkmasına dönük açıklamalar, sosyal medyada da olumlu/olumsuz yorumlarla paylaşılarak ileti sayısını arttırdı.
Sosyal medya yansımalarında azalma görülen adayların son bir haftada yapılan sosyal medya paylaşımlarında; İyi Parti adayı Meral Akşener’den 232.781, HDP adayı Selahattin Demirtaş’tan 119.030,
Saadet Partisi başkanı Temel Karamollaoğlu’ndan 99.749 ve Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek’ten ise 33.148 kez bahsedildi.
Durumlar böyle,
Bakalım ne olacak?
Şebnem Saka