Ereğli Ekin Yazın Dostları, Kandilli Belediyesi, GMİS Armutçuk Şubesi, Kandilli Dayanışma Evi’nin   birlikte düzenlediği  “Kömür Kokulu Gün”  etkinliği  23 Mayıs günü  yapıldı.   

        Bu etkinlik için çok öncesinden verilmiş bir sözüm vardı. Mutlaka gitmeliydim. Çok sağolsun CHP Devrek İlçe Başkanımız Yaşar Bükrü, yeğeni Okan Sarıvaz’ı görevlendirerek, bu çok önemli  sorunumu halletti. Her ikisine de çok çok teşekkür ediyorum.    

        23 Mayıs Cumartesi günü Okan ile düştük yola. Görünce  anladım ki  ben o yolu  ameliyatlı bu gözle kendi başıma biraz zor giderdim. Bir de dönüş karanlığa kalırsa -ki öyle oldu- hepten tuşa gelirdim..   

        *****

        Ereğli yolundan Kandilli sapağına dönünce bir yeşil deryanın içine düştük.   Muhteşem bir doğanın içindeydik. Yeşil rengin  insana huzur veren tüm tonları, ağaçların yapraklarında salınıyordu. Kıyılarda denizin mavisiyle kucaklaşan doğanın yeşil örtüsü görülmeğe değerdi. Batı Karadeniz dağlarının, Yenice’den bu yana olan kısmı için  “Orman denizi” diyenler haklıymış gerçekten..

        Bu alabildiğine yeşil ormanların altında, kimbilir kaç bin yıldır oluşmuş kömür yatakları vardı. 1840’lardan bu tarafa da madencilerin kazması-küreği, toprağın karnında kömür çıkartmak için inip kalkıyordu. Kömür ekmek demekti, aile kurmaktı, yaşamı yürütmekti. İlk kez gördüğüm Kandilli yollarında ilerlerken 1983 grizusunun sızılarını içimde hissetmedim  dersem yalan olur.

        Bir-iki kez sorarak TTK Kandilli Misafirhanesi’ne ulaştık.  Çetin Yılmaz, Mine Yılmaz, Serap Ekici ve Ereğli’nin üretken şairi Salim Çalık  ve arkadaşları ile kucaklaştık. Şair Mehmet Yılmaz K. (Görele-Yeşilyurt köyü Muhtarı) daha önceden gelmiş buraya. Misafirhanenin  yüksek boylu ağaçlarla donanmış bahçesinde çay söyleşisi koyulaşırken şairlerimiz Fatma-Osman Günay da geldiler.

        *****

        Programda Kandilli İşletme gezisi vardı. Gençler yola girdiler. Biz Osman Günay’ın arabası ile gittik. İşletme önünde grubu Müdür Yardımcısı Adem Dere karşıladı. Çay sohbeti sırasında Zonguldak’tan tanıştığımızı ortaya çıkardık. İşletme gezisinde önce mühendis ve  işçilerin yeniden düzenlenen banyo bölümü, Lambahane, işçilerin giysilerini koyup yukarı çektikleri sepetlerin  yanında, yeni yaptırılan metal dolaplar da kullanıma hazır durumda idi. Bu bölümü gezerken GMİS Armutçuk Şubesi yöneticileri de gelerek gruba katıldı.

        Oradan baca ağzına geldiğimizde 350-400 metre koduna inebilen asansörü inceledik. Sonra kömürün tumba edildiği bölümleri gördük. Md.Yrd. Adem Dere baştan itibaren her bölümde işin uzmanı olarak gerekli bilgileri veriyordu. Grup daha ilerilere giderken, ben duralayınca Salim Çalık da benim yanımda kaldı.

        Bizim gruptan Osman Günay, Mehmet Yılmaz, Salim Çalık zaten TTK’dan emekli idiler. Ben ise 1959’da ilk kez Karadon’da girmiştim ocaktan içeriye. İşletme gezisini tamamladıktan sonra  otolarla Misafirhaneye geldik. İşletme gezisinin bilgilendirmesini bizimle dolaşarak, hiç yüksünmeden yapan  Adem Dere’ye kocaman teşekkürler.  Ayrıca bizi yalnız bırakmayan GMİS Şube Bşk. Ali Eşitmez ve Şb.yöneticileri  ile Amele Birliği Temsilcisi Metin Artırma’ya da teşekkürler ederim.

        Kömür Kokulu Gün Paneli

        TTK Misafirhanesinin  salonunda yapılan paneli Çetin Yılmaz yönetti. Şair Mehmet Yılmaz K., Şair Osman Günay, Şair Salim Çalık ve ben masadaki yerimizi aldık. Panel başlangıcında Kandilli’nin genç Belediye Başkanı’nın yaptığı konuşmayı beğendiğimi söylemeliyim. Başkan Mustafa Aydın, “yörenin ve kömür üretim sürecinin genel bir değerlendirmesini” yaptıktan sonra “bölgenin madencilik ile anıldığını, kendisinin de Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda uzun yıllar görev aldığını” belirterek, “kültürel çalışmalara her zaman katkı vermeğe ve sorunların çözümünde  yardımcı  olmağa  hazır olduklarını” belirtti.

         GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez ise   yaptığı konuşmada: “Kültürümüz madenciliktir. Bu kent bu kömürü ile ülke ekonomisinin can damarı olmuştur. Kurumun daha iyi noktalara gelebilmesi için acil olarak işçi açıklarının giderilmesi gerekmektedir. Bunun için hazırlanan raporlar en yetkili makamlara defalarca iletilmiştir. Madenciler dün olduğu gibi bugün de yarın da işine ve aşına sahip çıkmaya devam edecektir. Kandilli’de ‘Kömür Kokulu Gün’ konulu panelde bulunmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

        Bu yaşanılan gerçeğe dayalı konuşmalardan sonra söz düştü bize. Çetin Yılmaz’ın anlamlı bir açılış konuşması ile yönettiği panelde, şair arkadaşlarla birlikte, sınırlı sürede doğaçlama olarak Zonguldak, kömür ve kültürü üzerine konuşmalarımızı yaptık. Değerli gazeteci-yazar Sina Çıladır’ın  ise sağlık sorunu nedeniyle aramızda olamadığı belirtildi. Kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yönetici  Çetin Yılmaz, son bölümde şair Fatma Günay’a da söz vererek, oturumu tamamladı.

        Panel sonunda “Kömür Kokulu Gün” ile ilgili ortak bir kitap oluşturma projesi çıktı ortaya. Etkinlik konusu ve günü ile ilgili şiir, kısa öykü, deneme, anı vbgibi yazılı ürünlerin Ekin Yazın Dostları adına Kemal Altun’a ([email protected]) gönderilmesi  istendi.

        Bu etkinliğin Kandilli’de düzenlenmesi için öncü olan Ekin Yazın Dostları’nı, katkı ve destek sağlayan Kandilli Belediye Başkanlığını, GMİS Armutçuk Şubesini ve Kandilli Dayanışma Evi’ni  içtenlikle kutlarım. Her yıl bu kültürel etkinliğin  yine Kandilli’de değişik boyutlarda düzenlenmesinin yararlı olacağını düşünmekteyim .   Çetin Yılmaz'ın başkanlığını yaptığı panel sonunda Ekin Yazın Dostları çatısı altında bir kitap hazırlama projesi çıktı ortaya. Bu kitapta madenci ve kömür öyküleri,şiirleri,fotoğraflar,anıları yer alacak. Bu kitapta yer almak isteyenler yazılarını [email protected] adresine gönderecek.Katkı sağlamak isteyen herkesten yazılarını bekliyoruz.Çetin Yılmaz'ın başkanlığını yaptığı panel sonunda Ekin Yazın Dostları çatısı altında bir kitap hazırlama projesi çıktı ortaya. Bu kitapta madenci ve kömür öyküleri,şiirleri,fotoğraflar,anıları yer alacak. Bu kitapta yer almak isteyenler yazılarını [email protected] adresine gönderecek.Katkı sağlamak isteyen herkesten yazılarını bekliyoruz.Çetin Yılmaz'ın başkanlığını yaptığı panel sonunda Ekin Yazın Dostları çatısı altında bir kitap hazırlama projesi çıktı ortaya. Bu kitapta madenci ve kömür öyküleri,şiirleri,fotoğraflar,anıları yer alacak. Bu kitapta yer almak isteyenler yazılarını [email protected] adresine gönderecek.Katkı sağlamak isteyen herkesten yazılarını bekliyoruz.panel sonunda Ekin Yazın Dostları çatısı altında bir kitap hazırlama projesi çıktı ortaya. Bu kitapta madenci ve kömür öyküleri,şiirleri,fotoğraflar,anıları yer alacak. Bu kitapta yer almak isteyenler yazılarını [email protected] adresine gönderecek.Katkı sağlamak isteyen herkesten yazılarını bekliyoruz.panel sonunda Ekin Yazın Dostları çatısı altında bir kitap hazırlama projesi çıktı ortaya. Bu kitapta madenci ve kömür öyküleri,şiirleri,fotoğraflar,anıları yer alacak. Bu kitapta yer almak isteyenler yazılarını [email protected] adresine gönderecek.Katkı sağlamak isteyen herkesten yazılarını bekliyoruz.

        *****

        Nihayet yüzyüze..

      Çetin Yılmaz kanalıÇetin Yılmaz'ın başkanlığını yaptığı panel sonunda Ekin Yazın Dostları çatısı altında bir kitap hazırlama projesi çıktı ortaya. Bu kitapta madenci ve kömür öyküleri,şiirleri,fotoğraflar,anıları yer alacak. Bu kitapta yer almak isteyenler yazılarını [email protected] adresine gönderecek.Katkı sağlamak isteyen herkesten yazılarını bekliyoruz. ile sanal ortamda tanıştığımız Ekin-Yazın Dostları ve GÜLCE Grubu ile de ilk kez Kandilli’de yüzyüze geldik. Sadece fotoğraf ve yazıları ile tanıştığımız kişilerle bu kez ete-kemiğe bürünmüş halde merhabalaştık. Başta Gül Güleryüz olmak üzere, Serap Ekici, Mehpare Koç, Çiğdem Çelik, Ayşe Akcan Hindistan ile de tanışmış olduk. Bir fotoğraf karesine ancak  çerçeveledik o günün gülümsemesini. Kuşkusuz bir çok arkadaşla daha tanışmıştık bu etkinlikte. Ancak ben;  Kemal Altun, Ali Yeniçeri, Ramazan Kocamanbaş ile Zonguldak’tan Recep Adıgüzel’i  belirtebiliyorum  ancak. Diğer değerli  dostlar  benim için, “unutkanlığa bağlı teknik arıza!” diyerek kusuruma bakmasınlar.

      Kandilli'de düzenlenen "Kömür Kokulu Gün"de; Ereğli Ekin Yazın Dostları, Kandilli Belediyesi, GMİS Armutçuk Şubesi, Kandilli Dayanışma Evi, Gülce Grubu ve çok değerli katılımcılar hep birlikte çok değerli güzel anılar biriktirdik. Kömür Kokulu Gün ile hep birlikte yüreklere dostluk, sevgi, içtenlik, sevecenlik kattığımızı düşünüyorum. Panel konuşmaları ile de tarih, edebiyat, şiir, öykü, roman ve Zonguldaklı değerleri  de dile getirmiş olduk. Anlamlı, güzel bir gün yaşadık Karadeniz’in kıyıcığında..